Aktywne Wpisy
Lolenson1888 +103
Mirki, co się stało przez ostatnie powiedzmy 15 lat w Polsce z typowymi dresiarzami jak na pic related?
Jedno z silniejszych wspomnień z dzieciństwa to dresy okupujące każdy sklep spożywczy na osiedlu, stojący pod każdym wejściem do klatki schodowej na blokowiskach xD a dodam, że pochodzę z miasta, które słynęło z dresiarzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wszyscy już wyjechali do Holandii i UK? Wymarli tak jak praktycznie każda
Jedno z silniejszych wspomnień z dzieciństwa to dresy okupujące każdy sklep spożywczy na osiedlu, stojący pod każdym wejściem do klatki schodowej na blokowiskach xD a dodam, że pochodzę z miasta, które słynęło z dresiarzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wszyscy już wyjechali do Holandii i UK? Wymarli tak jak praktycznie każda
KonwersatorZabytkow +393
Pytanko, czy ktoś może budował tutaj amatorski stół do spawania ? Nie potrzebuję mega precyzji, jedynie coś co usprawni pracę.
Obejrzałem kilka diy na yt i sporo osób korzysta z profili. Czy to dobra droga ?
Wstępnie myślałem o konstrukcji złożonej z:
- profili 50x50x3 - nogi oraz podstawa pod profile
- profil 60x30x3 - wstepnie 14 profili umieszczonych co 50 mm (plus/minus) - przerwa, aby swobodnie umieścić ścisk stolarski
- jakies cienkie profili na spodze nóg (poprzeczki do usztywnienia)
- 4 kółka
Czy takie profile wystarczą ? Czy trzeba isc w większe/grubsze ? Wysokość wyjdzie około 95 cm więc chyba dość optymalnie (190cm).
Coś na wzór np. tego stołu:
https://www.youtube.com/watch?v=ypVRW4dD2A0
#spawanie
Lepiej dwa kółka i dodać regulację na śrubach.
Ile przerwy między profilami ? Coś byś zmienil po czasie ?
Nie zrobił się banan ?
No to tak:
1. Stół 2000x1200mm. Około 150kg wagi.
2. Profile na nogi 60x60x2, ażur 60x20x2, blat blacha 5mm + profile 15x15x2, żeby wyszła jednakowa wysokość.
3. Przerwa między profilami 60, poprostu układałem je razem i
Nie, rama nie okształciła się jeżeli chodzi o same prace - prostować musiałęm tylko odkształcenia termiczne po samym spawaniu. Na stole lądują maksymalnie elementy 200-300kg - bo nie mamy możliwości wrzucać cięższych (nad stołem znajduje się prymitywna minisuwnica).
Co do wytrzymałości stołu - jeżeli trzeba napieprzać w coś młotkiem to robimy to w okolicy narożników - tam sztywność jest największa
Komentarz usunięty przez autora
Ja swój też jakoś zrobiłem.