Wpis z mikrobloga

Kończy mi sie OC, samochód jest na mnie, ale mieszkam z różówą i naturalnie auto jest wspólne. Prawko ma od 2 lat, poniżej 26 r.ż. Rozumiem, że przy wyliczeniu muszę zaznaczyc, że pojazdem będzie kierowała osoba poniżej 26 r.ż, tak? Tak mi powiedział przedstawiciel bo w razie W moga byc problem z OC i dopłaty z mojej strony.

#motoryzacja #oc #ubezpieczenia
  • 7
@zielony_goblin: teoretycznie może być taka opcja, że właśnie po kolizji ubezpieczyciel zażyczy sobie dopłatę do polisy OC tak jakby byłą zgłoszona ta osoba poniżej 26 roku,
czyli jak teraz płacisz 500 zł a z osobą "młodą" jest 1000 zł to mogą zażądać te 500 zł dopłaty,

ale chyba nikt nigdy o czymś takim nie słyszał w praktyce,
bo w praktyce nijak nie jest do udowodnienia, że ktoś "młody" był stałym użytkownikiem
ale chyba nikt nigdy o czymś takim nie słyszał w praktyce,

@SpalaczBenzyny: Słyszał słyszał :)

bo w praktyce nijak nie jest do udowodnienia, że ktoś "młody" był stałym użytkownikiem auta

@SpalaczBenzyny: Zazwyczaj wychodzi przy szkodzie, jeśli sprawcą jest ten ,,kierowca o podwyższonym ryzyku".

@zielony_goblin Warta ma najniższą zniżkę za ,,młodego kierowcę", do tego np. PZU nie pyta się o dodatkowych kierowców, tak samo MTU (mowa o zwykłym MTU u agenta,
@sayanek: @SpalaczBenzyny no własnie zdziwiłem sie bo od 20 r.ż jeździłem samochodem ojca, mialem niejedną parkingowkę czy coś i nigdy nie było problemów. Mubi olewam bo za drogo, HDI/Warta ma najtaniej, ale w rozwowie z przedstawicilem dopytałem o tego młodego kierowcę. Pewnie to wykupię bo koszt to 100 zł w skali OC wiec grosze, a sumienie czyste

W 2021 miałem z MTU - nie pytali o kierowcę, teraz Link4 też tego
Dodawac ją jako kierowcę czy olac?

@zielony_goblin: Pytasz się na wykopie, czy masz popełnić przestępstwo ubezpieczeniowe ( ͡° ͜ʖ ͡°) ?

głupie 100 zł

@zielony_goblin: Sam mówisz, że śmieszny pieniądz, a tak w ogóle to najlepiej dopisz ją do dowodu żeby jej się zniżki zbierały, ale wtedy już będzie drożej troszkę.
@zielony_goblin: @sayanek @SpalaczBenzyny Ja miałem taką sytuacje jak miałem z 20 lat, auto na mamę niestety była stłuczka z mojej winy, i niestety także z policją. Ubezpieczyciel nic nie wołał jakiś dopłat czy coś, tylko potem wystrzelił z ceną OC na następny rok, to zmieniliśmy na innego z jeszcze niższą ceną niż przed kolizją XD