Wpis z mikrobloga

Witam, taka sieć lokalna:
Internet -> Router 1 główny -> (lan) Router 2 -> (lan) Router 3.
Internet działa ok, ale mam problem z urządzeniami peryferejnymi, np. z router 3 mam dostęp do kamery podłączonej do router 1 i się robi bałagan w urządzeniach. Jak skonfigurować aby każdy router miał dostęp do internetu a jednocześnie tworzyły swoją pod sieć lokalną i nie było dostępu do urządzeń na kolejnym routerze? Chodzi tutaj raczej o serwer DHCP na kazdym routerze? Czy da się to jakoś na maskach podsieci ogarnąć?

#internet #siecikomputerowe #komputery #diy #informatyka
  • 15
  • Odpowiedz
Internet -> Router 1 główny -> (lan) Router 2 -> (lan) Router 3.

@szyx22: na jakie licho ci trzy routery w sieci? Nie możesz drugiego i trzeciego przełączyć by pracowały wyłącznie jako accesspointy? Problemy z którymi walczysz zwyczajnie wtedy znikną.
  • Odpowiedz
kabel z WAN wepnij w LAN i wszystko powinno działać,

@TenNorbert: jeszcze na routerze 2 i 3 musiałby domyślny adres zmienić na inny, bo się pogryzą.

@szyx22
Router 1: WAN do źródła internetu, on będzie serwerem DHCP i twoją bramą domyślną, z adresem IP np. 192.188.0.1 (czy jaki tam ma).
Router 2: albo sprawdź w jego ustawienia, czy możesz go przestawić w tryb bridge, albo podłącz go gniazdkiem LAN (nie WAN!)
  • Odpowiedz
@szyx22: pisałeś, że urządzenie spod routera 3 ma problem z dostępem do urządzenia z routera 1, więc coś musi być jednak nie tak. Wszystkie urządzenia powinieneś mieć w tej samej podsieci i tylko jeden serwer DHCP rozdzielający adresy.
Może krok po kroku, napisz, jakie adresy IP mają poszczególne routery i urządzenia, które się nie widzą, a powinny.
  • Odpowiedz
trochę dziwne bo ja mam na odwrót i jak mam drukarkę podłączoną do routera 2 to nie widzi jej laptop połączony z routerem1

@darek-jg: ale to nie jest dziwne, to jest normalne całkowicie, routing się kłania
  • Odpowiedz
pisałeś, że urządzenie spod routera 3 ma problem z dostępem do urządzenia z routera 1

@Jarek_P: OP pisał właśnie odwrotnie- że problemem jest dla niego sytuacja gdy urządzenia z poszczególnych podsieci się widzą
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: Właśnie napisałem coś całkiem odwrotnego, urządzenie z routera 3 ma dostep do urzadzen z routera 1, a chcę aby nie miały takiego dostępu, w każdej mozliwej konfiguracji czy to urzadzenie z routere 3 do 1, z routera 1 do 2 itd.
  • Odpowiedz
@szyx22: @darek-jg a to sorki, nieuważnie czytałem. Osobne adresacje i routing powinny załatwić sprawę. A jeśli twoje routery potrafią, to rozdziel podsieci na osobne Vlany i będzie git.
  • Odpowiedz