Aktywne Wpisy

BadSebastian +31
Babcia mi kiedyś opowiadała, że na krótko przed rzezią wołyńską żołnierze niemieccy chodzili po polskich wsiach i ostrzegali Polaków "że nadchodzą Ukraińcy, i że jeśli chca, to mogą iść z nimi do miasta gdzie będą bezpieczni", ale większość Polaków nie chciało opuszczać swojego domostwa.
#wolyn #ukraina
#wolyn #ukraina

Tynka02 +52
Ej a może skoro już wyciągamy brudy historyczne to przypomnimy sobie o mordercy burym (tym od mordowania Polaków a nawet dzieci z okolic Białegostoku) czy też o wielkiej idolce narodowców tzw. Ince co jest słynna z tego że uciekła z domu luzować szparę i napadać na okolicznych rolników razem z mniej znanym bandytą.
Największym żartem w tym wszystkim jest to że okolice Białostocczyzny usiane są grobami partyzantów ginącymi z rąk Niemców jak
Największym żartem w tym wszystkim jest to że okolice Białostocczyzny usiane są grobami partyzantów ginącymi z rąk Niemców jak
Zamierzam przejść na lepszą stronę mocy (wszystko co używam jest też w wersji na linux), ale bill mi "nie pozwala". xD Nagrałem najświeższą wersję linuxa/Ubuntu, systemowo drag&drop w win10, żeby sobie wstępnie poużywać na LiveCD bez instalowania, zanim zainstaluję w opcji win10/linux do wyboru lub usunięcia windowsa, ale w w UEFI nie widać napędu CD/DVD.
Wyłączyłem zabezpieczenie UEFI, wciąż zostawiając UEFI, nie Legacy i dodałem osobno pozycję na napęd do wyboru przy rozruchu.
CD/DVD/CD-RW Drive.
Widzi tylko 2 dyski SSD i można wybierać pliki rozruchowe/startowe jak w eksploratorze, ale wciąż nie ma napędu do wyboru, ani żadnej listy opcji jak to zwykle było w biosie w niebieskim/żółtym kolorze.
Co trzeba przestawić? (pod windows widać pliki na płycie)
Wiem, że kilka lat temu chyba pod Legacy była lista do wyboru co ma być którą opcją w rozruchu.
Ogólne sprawa aktualnie nie jest taka prosta i oczywista, bo nie ma uniwersalnego
@Trewor: Lol, z nowszą, EFI zastąpiło BIOS w większości sprzętów jakieś 10-15 lat temu. I nie nie mają, wystarczy wyłączyć secure boot.
No grzeje się ale nie
@L3gion: Zależy kiedy kupujesz nowy sprzęt. Now you know. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Akurat nie wyłączałem secureboot. No i odpowiednio nagrać pod gpt..