Wpis z mikrobloga

@Marmite: nadal uważam że dla początkującego jest dobry i jeśli nie miał z tym żadnego kontaktu to mu wiele wyjaśni. czy document.write to zło? Zawsze mozna go odesłać do Mozilla MDN ale czy coś z tego zrozumie? :) Anyway, napisałes komentarz ale nie zaproponowałeś alternatywy...
Tak, document.write to zło

@Marmite: Twój argument jest nie do podważenia.

Noo nieważne, nie chcę się kłócić i rozkręcać gównoburzy ale jak ktoś mówi, że "tak bo tak" to nijak mnie nie przekonuje. Sam chyba nigdy w życiu nie korzystałem z document.write, ale nigdy też nie mówiłem że to zło :)

A jeśli chodzi o książki to też nie wszystkie są dobre.
@fuuYeah: (#) O jezu, jest to zło ponieważ:

- Bardzo często kończy się tym, że formatowaniem outputu zajmuje się JS, a NIE POWINIEN SIĘ TYM ZAJMOWAĆ

- Strona HTML to nie konsola, składa się z elementów, a nie tekstu. Robiąc takie outputy zaburzasz tę strukturę, dodatkowo nie za bardzo masz kontrolę gdzie dokładnie taki output sie pojawi.

- document.write wywala błędy na stronach robionych w XHTML (źródło: MDN)

Wystarczy? A masz
@musli_: @kamdz: @Santeria: @fuuYeah:

Wybaczcie, że zawołam wszystkich, ale albo komuś się przyda, albo może hejtować błędy, win-win!

Jak chcesz prosty przykład JS/Ajax to akurat wczoraj wpadłem na ten sam pomysł, więc wrzucę efekty:

Część html/JS która pobiera dane w formacie JSON [ bez specyficznego requesta ]

http://pastebin.com/hdr1k0Sp

Oraz bardzo skomplikowana część php która randomuje 2 liczby i wywala JSONa xD

http://pastebin.com/yZnNcQKu

// EDIT

Co do części html/js:
@arcn: (#) No ja już powiedziałem że nie wiem, JSu uczyłem się od podstaw dawno temu, nie mam pojęcia jak ludzie się tego teraz uczą :S polecić książki Douglasa Crockforda już nie mogę bo stara. "JavaScript Patterns" Stoyana Stefanova też jest dobra, ale nie wiem czy jest dla absolutnie zielonych.

Nie mogę Wam pomóc, jestem słoikiem pasty drożdżowej.
@kamdz: te 3 książki co masz na zdjęciu, polecam czytać w kolejności takiej jak leżą zaczynając od tej na dole. W książce Crockforda masz podstawy JSu i jego składni, w Stefanovie wyjaśnioną obiektowośc i kilka wtfów w javascripcie, w MacCawa zaawansowane techniki, trochę html5, wyjaśnione jQuery, Embery, angulary, Backbony i ogólnie te wzorce mvc i zdarzenia
kamdz - @kamdz: te 3 książki co masz na zdjęciu, polecam czytać w kolejności takiej j...

źródło: comment_H66yM2XYmjgr4Bc4HbGmC4f0HfOfbidD.jpg

Pobierz
@kamdz: Mam dwie górne, a największe podstawy robiłem z innych rzeczy. Widzę, że jestem na dobrej drodze :3

Polecam tego allegrowicze :3