Wpis z mikrobloga

Jak sprawdzić phmetr? Mam okazję dość tanio kupić używany, ale ciekawe czy nie będzie skalibrowany na chwilę przed sprzedażą, a niedługo potem się okaże że trzeba go ciągle kalibrować bo sonda jest uszkodzona albo pojawi się jakiś inny problem i może lepiej kupić nowy gorszy phmetr za podobne pieniądze.

#chemia #piwowarstwo
  • 4
@Iperyt: W jakim czasie? Masz na myśli że w miarę używania się dowiem czy jest sprawny czy nie? Tego chcę uniknąć, żeby ewentualnie zwrócić szybko, a nie żałować po czasie.
Tego chcę uniknąć, żeby ewentualnie zwrócić szybko, a nie żałować po czasie.

Odpowiedz

@Goglez: Niezbyt widzę taką możliwość. Albo sprawdzasz przez określony czas i wiesz, że sprzęt jest stabilny, albo nie sprawdzasz i nie wiesz. Analogicznie, jak podejrzewasz, że telewizor się zepsuje po 100h pracy to jak sobie wyobrażasz to sprawdzić? Poza tym pamiętaj, że elektroda pH ma swoją żywotność i kiedyś będziesz musiał kupić nową. BTW jaki model pHmetru?
@Iperyt: Myślałem, że może da się przetestować jakoś jak bardzo zużyta elektroda jest, nowa kosztuje tyle, że jak mam kupić używany phmetr i zaraz wymieniać sondę to już lepiej odrazu nowy kupić.
Voltcraft PH 100 ATC