Aktywne Wpisy
Jody_HiGHROLLER +59
#tinder ale beka laska mnie zaprosiła na chatę po paru godzinach na miescie i nawet się nie dała pocałować (ja #!$%@?). Leze z nią teraz w jednym leżu, ta śpi (niby) ale ma za cel chyba się nie dać wydymać. Dziwne dupy, chociaż się przytuli chłop ja #!$%@?.
ewa-m +204
Jest taka stara baba w bloku, której pies ciągle ujada. Klatka schodowa jest wąska i wiadomo ze jak się mijasz z kimś, to obie strony się lekko odsuwają, ale nie to stare pudło.
Wczoraj dźwigałam 40 saszet dla kota i zakupy spożywcze dla siebie. Patrzę, biegnie kundel oczywiście bez kagańca i bez smyczy, za nim czarownica. Oczywiście nie odsunie się na milimetr bo to gwiazda.
Ja mam przed sobą wielkie pudło a
Wczoraj dźwigałam 40 saszet dla kota i zakupy spożywcze dla siebie. Patrzę, biegnie kundel oczywiście bez kagańca i bez smyczy, za nim czarownica. Oczywiście nie odsunie się na milimetr bo to gwiazda.
Ja mam przed sobą wielkie pudło a
Entanglement jest opisywany przez korelację między stanami cząstek, które są ze sobą powiązane. W matematycznej teorii kwantowej, stan dwóch splątanych cząstek jest opisywany jako szereg szczególnych współczynników (amplitud kwantowych), które określają prawdopodobieństwo, że cząstki będą w danym stanie.
Wzór matematyczny opisujący entanglement jest często przedstawiany jako macierz stanu dwóch splątanych cząstek, która jest reprezentowana jako iloczyn tensora dwóch macierzy stanu każdej z nich. W ten sposób jeden stan jest wprowadzany do drugiego i nie jest możliwe rozpatrywanie każdej cząstki niezależnie.
Entanglement jest niezwykle interesującym i ważnym zjawiskiem w fizyce kwantowej i jest uważane za jeden z największych paradoksów tej dziedziny nauki. Zjawisko entanglement jest związane z takimi pojęciami jak niezależność, superpozycja i korelacja. Te koncepcje występują tylko w teorii kwantowej i nie są zgodne z naszym doświadczeniem świata klasycznego.
Entanglement jest uważane za podstawowy składnik teorii informacji kwantowej i jest używane w takich dziedzinach jak kryptografia kwantowa, komputery kwantowe i teoria informacji kwantowej. W kryptografii kwantowej entanglement jest wykorzystywany jako sposób na przesyłanie informacji w sposób bezpieczny i nie do rozszyfrowania. W komputerach kwantowych, entanglement jest wykorzystywany jako sposób na rozwiązywanie trudnych problemów matematycznych.
Ponadto, entanglement może być używany do badania takich zagadnień jak mechanika kwantowa, teoria grawitacji i teoria czasoprzestrzeni. Wszystko to pokazuje, że entanglement jest bardzo ważnym i fascynującym zjawiskiem w fizyce kwantowej i że jego zrozumienie może mieć kluczowe znaczenie dla naszego zrozumienia świata na poziomie kwantowym.
Polecam.
-Kwantowe paradoksy i zagadki" - Mirosław Kuna (2011)
-Kwantowe komputery i kwantowa informacja" - Henryk Iwaniec i Karol Życzkowski (2008)
-Kwantowe procesy informacyjne" - Agnieszka Frąckiewicz (2017)
-Kwantowe informacje i kwantowa teoria informacji" - Maciej Demianowicz
Jeśli są jakieś nieścisłości, to przepraszam.
#ciekawostki #fizyka #fizykakwantowa #ciekawostka
Bo buty zawsze byli i zawsze będą prawe i lewe.
nie ma tu żadnej niewiadomej, podczas gdy w układzie splątanym parametry poszczególnych cząstek są nieustalone (nie w pudełku, tylko nieustalone )
Można oczywiście nie korzystać w ogóle z porównań z obiektami klasycznymi, ale jednak pomaga to w rozumieniu, kiedy nasza intuicja zawodzi.