Wpis z mikrobloga

Styczeń
Jasność

Stoicyzm na dziś – 21 stycznia
Poranny rytuał

„Pierwszą rzeczą, jaką rano robisz powinno być zadanie sobie następujących pytań:
- Czego mi brakuje do uwolnienia się od namiętności?
- Czego mi brakuje do uzyskania spokój ducha?
- Czym jestem? Tylko ciałem, właścicielem majątku, reputacją? Żadną z tych rzeczy.
- A więc czym? Istotą rozumną.
- Czego wymaga to ode mnie? Rozważenia swoich czynów.
- W jaki sposób utraciłem spokój ducha?
- W czym byłem nieprzyjazny, aspołeczny lub nieczuły?
- Czego zaniedbałem w każdej z tych sytuacji?”

– Epiktet, Diatryby, 4.6.34 – 35

Wielu ludzi sukcesu stosuje poranne rytuały. Niektórzy z nich medytują, inni ćwiczą. Liczni prowadzą dziennik i zapisują swoje przemyślenia, lęki, nadzieje. Ważna jest nie tyle konkretna aktywność, co rytuał umożliwiający refleksję. Chodzi o to, by poświęcić czas na zajrzenie w głąb siebie i analizę swojego wnętrza.

Znajdowanie czasu na refleksję to jedno z najważniejszych zaleceń proponowanych przez stoików. Nie wiemy, czy Marek Aureliusz pisał Rozmyślania rano, czy wieczorem, wiemy jednak, że wykrawał chwilę spokoju sam na sam ze sobą i że pisał dla siebie, nie dla innych. Jeśli szukasz pomysłu na własny rytuał, dobrym punktem wyjścia może być przykład Marka Aureliusza i lista Epikteta.

Każdego dnia – począwszy do dziś – zadawaj sobie te same trudne pytania. Niech filozofia i ciężka praca pomogą CI w toku życia znajdować dzień po dni lepsze odpowiedzi.

#dailystoic
#motywacja #rozwojosobisty #stoicyzm

Na podstawie "Daily Stoic" Ryan Holiday Kup książkę
Tłumaczenie cytatu "Stoicyzm na każdy dzień roku"

Stoicki kanał discord: https://discord. gg/nCV4pV6w7X (usuń spację po kropce)
  • 31
@sledz: Tylko jak żyć bez pieniędzy? Co ma zrobić osoba, która nie ma pieniędzy na wyprowadzkę, choruje na depresję i mieszka z toksycznymi rodzicami, gdzie jest poniżana, stosowana jest wobec niej przemoc psychiczna (w dzieciństwie fizyczna też)?
@sledz: Inaczej - do spokoju ducha potrzebuję braku zmartwienia o pieniądze.

Nie mówię o wielkich fortunach. Jeśli nie potrzebujemy żyć na wysokim poziomie, zadowalamy się drobymi rzeczami i mamy stabilne źródło finansowania naszych potrzeb, to wtedy mamy spokój. Jeśli funduszy nie wystarczy na nasze potrzeby, nie możemy pracować nad spokojem ducha, bo nasz umysł zaprzątają myśli, skąd wziąć więcej pieniędzy.
@ewapret
To nie chodzi o to żeby nie mieć pieniędzy, ale zrozumieć, że to nie od nich zależy poczucie szczęścia.

Nie wiem co powinna, bo skąd to można wiedzieć, skoro to zależy od konkretnej jednostki.
Refleksja jedynie lekko związana z cytatem. Jak trzeba, to @sledz usuwaj.
Rozwój osobisty traktuję jak niekończącą się, fascynującą przygodę, to wciąż trwający, nigdy nie kończący się proces. Wymaga nieraz wysiłku, ale to trud swego rodzaju wspinaczki, wiodącej na kolejne poziomy, z zapierającymi dech nowymi, nieznanymi widokami.