Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@b4a3: Nic tylko podziekowac putinowi za rujnowanie sasiada, tam powinienes szukac winy.
A wojna jest i pozwalaja tez uciec mezczyznom, ktorzy maja dzieci.
Nie wiem z jakiej racji ruskich i bialorusinow w Polsce jest tylu, ale wydaje mi sie ze Polska zezwala uciec niedoszlym mobikom z rosji i w sumie slusznie, mniej zolnierzy dla putina.
  • Odpowiedz
@spacexdragonbaritone: Nie mam zadnego problemu do ludzi podobnych nam kulturowo poslugujacych sie podobnym jezykiem.
Tylko ubolewam nad tym, ze cala imigracja nie odbywa sie w czasie pokoju w srodku unii i shengen, ktorego czlonkostwa zycze Bialorusi i Ukrainie. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@b4a3: w sumie to co za różnica? Niech ich przyjeżdża jak najwięcej. Dla Polski pod niektórymi względami kryzys na Białorusi i wojna rosyjsko-ukraińska to błogosławieństwo demograficzne.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@depish: No najlepiej to całą Ukrainę i Białoruś przesiedlić pracodawcy są za , a jak się rodakom nie podoba to niech sobie jadą do Holandii czy Niemiec pracować. Serio nie widzisz problemu, że Polacy wyjeżdżają na zachód a na ich miejsce ściągamy wschodnie nacje ?
@spacexdragonbaritone Tak zbawienie bo nadal jesteśmy krajem taniej siły roboczej dla rynku UE, ponieważ Polacy muszą wyjeżdżać do pracy za granice.
@mpfk To
  • Odpowiedz
@b4a3: mało kto wyjeżdża na zachód. W Polsce praca leży na ulicy, większość firm w dużych miastach nie ma nigdy w pełni obsadzonych załóg. Nie wiem naprawdę jak trzeba być nierozgarniętym życiowo by mieć problem ze znalezieniem pracy w Polsce. I to nie za najniższą.

P.S. mówię z perspektywy dużych miast. Ale jak ktoś mieszka w małym, to rozwiązanie jest jedno -> wyprowadzka. Czy to do dużego miasta w Polsce,
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@depish: Jak piszesz z perspektywy dużych miast to zobacz sobie na rynek najmu i jakie są obecnie koszty by wynająć malutką kawalerkę. Każde mieszkanie jakie się nie wystawi np w takim Wrocławiu jest praktycznie brane w ciemno przez Ukrainców, chyba ze właściciel ma jakieś obiekcje. Moim znajomi właśnie na obrzeża uciekają Wrocławia ale to nie wiele zmienia bo ceny są podobne jak w mieście. Z pracą nie ma problemu ale
  • Odpowiedz
@b4a3: wynajmowałem ostatnio mieszkanie - żadna osoba chętna nie była Ukraińcem. Sami Polacy, Więc nie wiem skąd ty to wziąłeś, że mieszkania są brane w ciemno przez Ukraińców.
  • Odpowiedz