Wpis z mikrobloga

#hosting #email #administracja #sysadmin #sysops

Chciałbym przenieść się z jednego hostingu do drugiego. Z Wordpressem/MySQL sobie poradzę, ale co z emailem?

1. Tam gdzie mam domenę zmieniam DNS ze starego hostingu na nowy.
2. U nowego wyklikuję w DirectAdmin nowe konto pocztowe.
3. Nowe emaile przychodzą mi na nowy hosting.

Ale co ze starymi? Chciałbym, żeby cała historia wysłanych/odebranych była zachowana na serwerze.

W necie czytam poradniki to piszą, żeby zsynchronizować to Outlookiem/Thunderbirdem. WTF? Serio mam tak robić? Przecież emaile z wielu lat to będzie trwało wieki i pewnie po drodze coś się pogubi (już nie wspominając, że potem przy zaciąganiu do Gmaila pewnie coś się pokrzaczy - żeby czasem nie wykryło, że to nowe wiadomości).

Nie da się po prostu jakoś przekopiować plików/backupu?

Jak wchodzę na FTP to widzę jakieś foldery: Maildir (w środku jakieś INBOX, cur, new itd - screen), imap, .spamassassin itd. Nie bardzo ogarniam, który od czego. Miało by to sens, żeby skopiować te foldery i na nowym hostingu po prostu je wrzucić? A może tylko wybrane foldery? Ma to szansę zadziałać? Skąd mam wiedzieć jakiego serwera pocztowego używają i czy te pliki będą zgodne?

Nie widzę żadnej opcji w panelu, żeby dało się "pobrać backup poczty" (tak jak np. da się z bazą danych - pobierasz backup i wrzucasz na nowy).

Widzę też jakieś Imapsync? Zadziała to tak jak oczekuję? Tam trzeba podać dwa adresy, a przecież mam jeden (tylko będzie na innym hostingu).

A może powinienem zrobić kopię całego konta? I potem na ślepo wrzucić całość na nowy hosting?

/home/nazwa_konta/domains/nazwa_domeny
Ale chyba raczej nie, bo tam są dziesiątki folderów z jakimiś konfiguracjami co nawet nie wiem co znaczą (lscache, skins, .lvestats, .cagefs, .cl.selector) - raczej nie jest dobrym pomysłem przerzucanie tego.

Wiem, że są usługi, że mnie ktoś przeniesie. Ale chciałbym się nauczyć z tym emailem, bo tylko tego nie umiem. Jak oni to robią? Kopia plików przez FTP czy Outlook/Thunderbird czy jeszcze jakoś inaczej?

Jak coś to przenoszę się z #cyberfolks na #mydevil (a w zasadzie #smallpl ale to to samo).
mk321 - #hosting #email #administracja #sysadmin #sysops 

Chciałbym przenieść się ...

źródło: comment_1673900397LcSLGCv1GmsKFwgmVppFsT.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A przy kopiowaniu plików jeszcze co z uprawnieniami? Bo widzę, że reszta folderów ma usera nazwa_konta, ale np. te powiązane z emailem mają usera mail. Tak samo z chmod są różne: foldery 700, pliki 600, 444. Mam patrzeć jakie były uprawnienia i ręcznie nadawać po skopiowaniu przez FTP? Jak to ogarnąć?

Jak coś co tam tam dostęp po SSH (na web hostingu pewnie bardzo ograniczone, ale może coś pomoże).
  • Odpowiedz
W sumie jak mam dostęp po SSH to może wystarczy po scp skopiować wybrane foldery? Ma ktoś jakieś gotowe polecenia / na wzór (żebym wiedział które foldery kopiować, a których nie)?
  • Odpowiedz
  • 0
@danonn: @TrzezwyIrlandczyk:@szuwarek-mini: dzięki za podpowiedzi.

Z plikami to sobie łato poradziłem (spakowanie tar + scp + rozpakowanie tar, rsync długo by trwało, bo miałem tysiące plików).

Z emailami to zrobiłem imapsync według instrukcji z MyDevil i wszystko mi ładnie poprzenosiło ze wszystkich folderów. Po przepięciu domeny jak się już przepięła, to ładnie na
  • Odpowiedz
@mk321: Możesz synchronizować destruktywnie (--delete2? musisz sprawdzić, ale chyba tak) imapsynciem GMaila ze skrzynką "główną" w jakimś cronie, ale to trochę hacky. Pewnie ktoś mądrzejszy coś lepszego wymyśli. ;)
  • Odpowiedz