Wpis z mikrobloga

#gitara #gitaraelektryczna

Eh ale żałuje, że mając 16 lat porzuciłem gitarę na rzecz wokalu, co prawda z wokalu czerpie "profity" ale od momentu kiedy zabrałem się za gitarę znowu, czyli mając 29 lat pochłoną mnie ten instrument bardzo. Problem w tym, że z tyłu głowy cały czas mam, eh to za późno, jakimś bardzo dobrym grajkiem to już na pewno nie będę.
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Problem w tym, że z tyłu głowy cały czas mam, eh to za późno, jakimś bardzo dobrym grajkiem to już na pewno nie będę.

@Vanderwill: Bo? Dalej możesz się nauczyć bardzo dobrze grać, a jak to elektryczna, to w ogóle nie jedna gwiazda muzyki zaczynała już w dorosłym życiu. Ciśnij się nie poddawaj miras. Czasem w dorosłym życiu to nawet łatwiej idzie nauka, bo już też masz inną świadomość muzyczną.
  • Odpowiedz
@Vanderwill: No mogę w takim razie napisać to samo co poleciłem innemu mirkowi.

ćwicz. Ćwicz, w przerwach między ćwiczeniami ćwicz. Brakuje Ci stojaka na gitarę żebyś mógł po nią łatwo sięgnąć żeby ćwiczyć gdy masz chwilę. Unikaj krojenia ostrymi nożami bo nie będziesz mógł ćwiczyć.
  • Odpowiedz
@aegispolis: Elektryczna, na początku wpadłem w chorobę, więcej sprzętu niż talentu ale już mi w sumie przeszło i skupiam się bardziej na graniu a nie kupowaniu i kręceniu, kupiłem kurs guitarway. Dzięki za motywację!, właśnie byłem też ciekaw czy większość która gra dobrze zaczynała późno, co oglądam jakieś wywiady, zaczynałem w podstawówce etc.
  • Odpowiedz
ćwicz. Ćwicz, w przerwach między ćwiczeniami ćwicz. Brakuje Ci stojaka na gitarę żebyś mógł po nią łatwo sięgnąć żeby ćwiczyć gdy masz chwilę. Unikaj krojenia ostrymi nożami bo nie będziesz mógł ćwiczyć.

@aarahon: Czytałem ostatnio^ możesz nie uwierzyć ale jak kroiłem ogórka na desce to mi się twój wpis przypomniał ^^^
  • Odpowiedz
@Vanderwill: Wiekszość zaczynała pewnie za dzieciaka, ale to nie znaczy, że nie możesz zacząć później. Z resztą sam mówisz, że grałeś przed 16 rokiem życia. No i też zależy, czego o siebie oczekujesz. Jeśli grania fajnych rzeczy, czy tworzenia jakiejś muzy, to jak najbardziej. Jeśli chcesz być najlepszym technicznie gitarzystą na świecie, to już mniej. To nie skrzypce, by trzeba było od 4 roku życia edukację zaczynać :P
  • Odpowiedz
@Vanderwill: To jest jak myślenie, ze jakby się oszczędzało od kiedy dostałeś pierwsze pieniądze to bys miał teraz pierwszy milion. Prawda jest taka, ze jakbyś tak zrobił to nie doświadczyłbys innych rzeczy które wpłynęły na ciebie. Wiec nie ma się co zadręczać, ten czas na pewno nie był zmarnowany.
  • Odpowiedz
@Vanderwill: Gitara to tylko narzędzie. Liczy się natomiast twój słuch, muzykalność, rytmika, kreatywność, intuicja, spontaniczność. Śpiew na pewno rozwijał u ciebie te aspekty. Gitara jest jedynie innym środkiem wyrazu.

Natomiast jakbyś faktycznie chciał grać na poziomie wirtuoza, to pytanie, czy jesteś w stanie ćwiczyć jak na pełen etat, wiele godzin dziennie (6, 7, 8h itd). Bez takiego nakładu pracy, nawet gdybyś zaczął mając te 16 lat, prawdopodobnie nie doszedłbyś do
  • Odpowiedz