Wpis z mikrobloga

Poszedłem sobie zrobić zakupy na szybki obiad, patrzę na kasę po podliczeniu a tam 50zł. Aż mi oczy zdębiały.
To co się dzieje z cenami to jest dramat. Czuję się w tym kraju jak biedak chociaż zarabiam dobrze (10k). Współczuję tym co zarabiają średnią krajową albo mniej.

Dzieki Moriawiecki i PIS, powinniście za to gnić w pierdlu za to co zrobiliście z tym krajem.

#inflacja #jedzenie #bekazpisu #gastronomia #zakupy #zakupyza50zl
Pobierz
źródło: comment_1673272421T5KjX8BNazg4f2VGvyL1WH.jpg
  • 38
@Viado: Ej a może mi ktoś wytłumaczyć komentarze w stylu "oj zachciało się bogaczowi". Na początku nawet był śmieszne ale po 500 razie tak średnio. Więc po co je piszecie? Takie komentarze są za każdym razem kiedy pojawiają się zakupy z paragonem. To jakiś trend na wykopie czy co xd
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Viado: Mi też ostatnio ceny rozwaliły czaszkę.
Przede wszystkim w kwestii zacierania się różnic, pomiędzy lokalnym marketem (sieć Topaz), a dyskontami jak Biedra.
Kiedyś człowiek nadrabiał drogi, lub brał auto, bo było to logiczne i opłacalne.
Obecnie nie ma absolutnie żadnego sensu.
@Niewierzyc: to nie jest śmieszne nic a nic, przestańcie demonizować normalne zakupy. Niby tylko śmieszki heheszki, ale ktoś to może wziąć na poważnie. Myślicie, że skąd się biorą ci ludzie w telewizji co twierdzą, że młodym to się w dupach poprzewracało, bo ser sobie kupują?
@Viado: Przejedź się ziomalu do Włoch gdzie za taki kawałek parmezanu, oczywiście 100x lepszego zapłacisz tyle co za całe te zakupy XD
  • 0
@Viado: ja ostatnio zamówiłem dietę pudełkowa, 2350kcal dziennie wyszło mnie 49zl za dzień, sporo teraz promocji do nawet -30% na nowy rok

Czy tanio czy drogo nie wiem, ale nie muszę latać do sklepu i się wkurzać i wiem z góry ile zapłacę przez 2 miesiące
@Zlmmerman: parmezan w markecie za taki kawałek kosztuje kilka euro, niech to będzie 5 to jest to połowa takich zakupów. Jestem we Włoszech co rok, parmezan tani nie jest i nigdy nie był.
  • 0
@Zlmmerman: reggiano ma delikatny smak, nie nadaje się do każdej potrawy. Peccorino jeśli dobrze pamiętam jest bardzo słony.

Z tego typu serów to całkiem ciekawy w smaku jest litewski Dziugas
@MZ23: znalazłem jakaś aktualną cenę parmezanu z Lidla włoskiego - 4.50 €, za 235g. To ile to wychodzi? Na dole 17 euro za kg. 17 * 4.7. Cena? 8 zł za 100g parmezanu, bez promki 19 * 4.7 - 9zl za 100g, czyli 18zl za 200g. To grana padano z beidry kosztuje 15zl bo kupuje często. Parmezan jest droższy od grana padano. Powiedziałbym, że nie jest tam dużo drożej.
Pobierz
źródło: comment_1673705265jM2ithARiklJsfFF8zAhl5.jpg