Wpis z mikrobloga

@TheKirghizLight: zgodziłbym się z tym samym oprocentowaniem dla każdego w zamian za pakiet VIP za płacenie wyższych składek. Czemu ktoś kto płaci (nawiazując do twojego przykładu) 75k pln za usługę której nawet nie chce, ma stać w kolejce tak samo jak ktoś kto w życiu uczciwie nie przepracował dnia? Przecież to skrajnie niesprawiedliwe
@kaaban: nie ważne jak to nazwiemy, realnie to przedsiębiorca z własnych pieniedzy płaci zus i składke zdrowotną

@freeszpak: tak samo jak każdy inny pracujący. co w tym takiego dziwnego? Dlaczego ZUS i zdrowotna są przedstawiane jako coś co dotyczy tylko przedsiębiorców?
@kaaban podatek - bezzwrotne, przymusowe, powszechne, nieodpłatne świadczenie o charakterze pieniężnym na rzecz państwa lub innej osoby publiczno-prawnej.

Zus i składka zdrowotna dokładnie się w tę definicję wpisują.

@wooster: Czyli np. prywatne ubezpieczenie w np. Szwajcarii to podatek?

Albo np. OC samochodowe to podatek?

XD
wszystkim minimalna 15k będzie w pyte!

@nairoht: Nielicznym 150K będzie w pytę!

Tylko że kuceria realnie uważa że burżuje powinni zarabiać nawet po dziesięć milionów, jak Lewandowski.

Natomiast nikt z lewaków nie proponuje żeby minimalna wynosiła 15k - jest to zwykły chochoł.

To jest ta różnica.
@kaaban: Ale wiesz że składki zdrowotne i zusy to za pracowników przelewam ja ze swojego firmowego konta? Ja wiem, że tak teoretycznie to ich koszt, ale #!$%@? dlaczego ja to musze przelewać z firmowych pieniędzy?
Wolałbym im dać te 6-7tys na łape (tym słabiej zarabiajacym) i niech sobie opłacają te wszystkie składki, ale by się zdziwili i założe się, że cały #!$%@? od razu poszedłby w stronę rządzących a nie przedsiębiorców.
@DeoLawson o tym akurat się w zeszłym roku przekonałem, 32% boli....

Ale liniowka wcale nie jest taka idealna, choćby pod względem braku możliwości wspólnego rozliczenia jeśli masz UoP + JDG
@kaaban: Ale wiesz że składki zdrowotne i zusy to za pracowników przelewam ja ze swojego firmowego konta? Ja wiem, że tak teoretycznie to ich koszt, ale k*a dlaczego ja to musze przelewać z firmowych pieniędzy?

Wolałbym im dać te 6-7tys na łape (tym słabiej zarabiajacym) i niech sobie opłacają te wszystkie składki, ale by się zdziwili i założe się, że cały w*w od razu poszedłby w stronę rządzących a nie
@kaaban: Ale rozumiesz, że oszustwo polega na tym, że to ja im te wszystkie składki, potrącenia, zusy i inne pierdy musze wyliczyć i ja osobiście przelać? Gdyby każdy pracownik etatowy musiał sam to zrobić to po pierwsze strzeliłby go #!$%@? bo nie umiałby tego wyliczyć a po drugie strzeliłby go #!$%@? jakby z własnego konta musiał przelac swoje własne pieniądze na konto państwowe w tak pokaźnej ilości w porownaniu do całej
@kaaban: w żadnym wypadku nie chodzi mi o to, że nie powinnismy się składać na państwo, nic z tych rzeczy. Tylko naprawdę byłoby inaczej, gdyby pracownik wziął pensje brutto i sobie te rozliczenia z państwem zrobił sam.
@husky83: Wciąż. #!$%@? furę w koszty, naprawy, paliwo, odliczysz leasing od vatu, "biuro" w mieszkaniu rodziców. Żona musiałaby siedzieć w domu bez żadnej roboty żeby jako tako się opłaciło. A tylko jako tako.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
no właśnie jeśli komuś nie jesteś w stanie zapłacić 2700 za pracę to znaczy że jego praca nie jest tyle warta i tyle. Po co komu nierentowny pracownik.

@CoJaToNieTY: Co za pokrętna logika.
To biznesmen jest od wymyślenia tak biznesu aby mu się to opłacało. Jeśli w jego biznesie praca miesięczna jest warta mniej niż minimalna pensja to oznacza, że to gówniany biznes i niech sam sobie go prowadzi jak tak
Kto na tym zarabia? ZUS i państwo. Pracownik ma z tego najmniej...

@husky83: A to pieniądze z podatków magicznie znikają w czarnej dziurze, czy może właśnie statystycznie najczęściej, to zwykli pracownicy z nich korzystają najwięcej? A no i jeszcze emerytura... Może nie wiesz, ale emerytura jest wyliczana na podstawie tych składek.
@Glimpse0fTheFuture: No nic tylko pogratulować jak jedyny ekonomista którego znasz był zadeklarowanym socjalistą. Idźmy dalej Wałęsa kiedys się zaoferował z pomocą dla Egiptu w czasie wiosny ludów i stwierdził ze jak nie ma pracy to trzeba zrobić tak żeby była, kapitaliści mają płacić ludziom najpierw za rozbieranie piramid a potem odbudowę. To jest dopiero wybitna mysl i do tego noblista ;)

no właśnie jeśli komuś nie jesteś w stanie zapłacić 2700
@geronimo80: nie no, przywoływanie Wałęsy do czegokolwiek xD I nie jedyny, ale najbardziej błyskotliwy i wpływowym.

Za dużo, ale za znaczną część inflacji odpowiadają szoki podażowe, odczuwamy wcześniejsze zerwanie łańcuchów dostaw, działania pandemii, wojna na Ukrainie.

Jestem zwolennikiem taniego pieniądza w Polsce. Inflacja jest za wysoka, ale mało kto mówi, że w Polsce bezrobocie.jest na bardzo niskim poziomie. A to bardzo ważne. Zresztą- wskaźnik dynamiki wzrostu inflacji będzie systematycznie spadał.
nie no, przywoływanie Wałęsy do czegokolwiek xD

@Glimpse0fTheFuture: ale o co chodzi? przecież keynesowska logika za tym geniuszem stoi.

Za dużo, ale za znaczną część inflacji odpowiadają szoki podażowe, odczuwamy wcześniejsze zerwanie łańcuchów dostaw, działania pandemii, wojna na Ukrainie.

@Glimpse0fTheFuture: część, niewielka bo niewielka, niemniej gdyby ludzie musieli ograniczyć konsumpcję z braku środków to by szybciej spadło.
Zresztą jedną z najwyższych inflacji w EU to mieliśmy jeszcze przed covidem.
Można
@geronimo80: Uwierz mi, że osoby pracujące za pensję minimalną nie zawsze są miernymi pracownikami. A już na pewno rzadko są leniwi. Za stawki bliskiej minimalnej pracuje sporo studentów, osób uczących się, kształcących, robiących różne kursy.

Jest pewna grupa w społeczeństwie, która nie jest w stanie dobrze zarabiać, a państwo ustanawiając pensje minimalną chroni takie osoby przed głodem. Skoro z miesiąca na miesiąc pieniądze tracą wartość nabywczą to jedynym zabezpieczeniem dla pracownika
Uwierz mi, że osoby pracujące za pensję minimalną nie zawsze są miernymi pracownikami.

@Glimpse0fTheFuture: w większości są.
potrzebują nadzoru/akordu, inaczej się #!$%@?ą tyle ile mogą. to generalnie podnoszi koszt ich zatrudniania.

A już na pewno rzadko są leniwi.

@Glimpse0fTheFuture: xD

Za stawki bliskiej minimalnej pracuje sporo studentów, osób uczących się, kształcących, robiących różne kursy.

@Glimpse0fTheFuture: no i ? po pierwsze to mniejsznośc ludzi, po drugie dla nich to tymczasowe.
Jeżeli ktoś nie ma zdrowia lub jest osobą starszą to nie da rady więcej pracować.

@Glimpse0fTheFuture: i dlatego iluś milionom ludzi podnosi się pensje bo jakiś promil ludzi faktycznie nie da rady pracować więcej? :D
no to pogratulować rozumu....

*po linii najmniejszego oporu

@Glimpse0fTheFuture: też jest prawidłowe, więc się nie czepiaj.
@geronimo80: Promil? Przecież były badania, że Polacy to jeden z najbardziej wyeksploatowanych narodów w Europie i duża grupa ludzi nie ma już sił pracować tyle co pracuje nie mówiąc już o czymś więcej. Patrz ile osób teraz ma wypalenie zawodowe, ląduje u psychiatrów, itd.

Za rządów PiS osoby najuboższe co jak co, ale realnie zyskały. Od 2016 do 2021 wzrost płacy minimalnej przewyższał wartość inflacji. Nawet jeżeli weźmiemy pod uwagę cały
Promil? Przecież były badania, że Polacy to jeden z najbardziej wyeksploatowanych narodów w Europie i duża grupa ludzi nie ma już sił pracować tyle co pracuje nie mówiąc już o czymś więcej. Patrz ile osób teraz ma wypalenie zawodowe, ląduje u psychiatrów, itd.

@Glimpse0fTheFuture: I co jak ktoś przeprocował godzinę w tygodniu więcej to umierał, czy badania na zasadzie "masz siłę pracować więcej? i większość odpowiadała nie" ;D
to proszę cię.
@geronimo80: jak każdy ma własny prób bólowy to każdy wie ile jest w stanie przepracować. Nie idźmy modelem chińskim, że ludzie mają po 14 godzin dziennie pracować.

Niech rządzący wywalą 500+ i inne transfery socjalne- okej. Ale też nie chcę żeby osoby z różnych powodów mało zarabiające czy takie, które się dopiero uczą były wykorzystywane za grosze, bo ,,są młode". No tak, niech przez kilka lat jedzą piach i mieszkają pod
jak każdy ma własny prób bólowy to każdy wie ile jest w stanie przepracować. Nie idźmy modelem chińskim, że ludzie mają po 14 godzin dziennie pracować.

@Glimpse0fTheFuture: no każdy ma próg, a większość #!$%@? narzekających że robi za minimalną właśnie nawet godziny więcej nie przepracuje.

Nie idźmy modelem chińskim, że ludzie mają po 14 godzin dziennie pracować.

@Glimpse0fTheFuture: a kto mówi że każdy? nawet w chinach nie każdy pracuje 14.
@geronimo80:

Chciałbym żeby ta minimalna płaca wystarczyła ludziom do własnych 4 kątów, wyżywienia, leków, kupna środków czystości nawet jeżeli nie mają szczególnych umiejętności. No, i żeby rynek pracy w Polsce się ucywilizował trochę. Równe zarobki neurochirurga i sprzątaczki to utopia- nie przeczę. Ale udział wynagrodzeń w Polsce w stosunku do PKB na tle Europy zachodniej jest strasznie niski i pracodawcy niechętnie dzielą się zyskami z pracownikami.

Czy to wina komuny? Nie
Chciałbym żeby ta minimalna płaca wystarczyła ludziom do własnych 4 kątów, wyżywienia, leków, kupna środków czystości nawet jeżeli nie mają szczególnych umiejętności.

@Glimpse0fTheFuture: ale już chyba o tym kiedyś rozmawialiśmy rózni ludzie mają różne potrzeby efektywne.
Jeden ma dom po rodzicach i płaci tylko rachunki a inny musi wynająć mieszkanie... Jeden dużo choruje drugi mało.
Dlaczego chcesz ludziom mającym mniejsze potrzeby de facto odbierać możliwość lekkiej i jako tako przyjemnej pracy?
Ale spoko, otwieraj tą firmę i dziel się z pracownikami.

@geronimo80: nie mam kapitału ( ͡° ʖ̯ ͡°) A jak mi się uda zdobyć zawód biegłego rewidenta to zarabiając 7000 zł netto nie stać mnie będzie na założenie wymarzonej własnej restauracji z kuchnią francuską.