@Mvchyc: wolałem potwierdzić swoje przypuszczenia ( ͡°͜ʖ͡°) takie prościzny to ja jeszcze potrafię rozwiązać, ale młodemu w ogólniaku muszę pomóc i wolałbym się nie jebnąć.
trochę zakręcone ale IMHO dobrze skontruowane zadanie.
a) x=7
odp. n=6.
@v-tec: dokładnie tak to zrozumialem. Nie wiem co ma na celu to zadanie, byc moze wprowadzenie do przedziałów, bo pewnei zaraz będą mieli funkcje kwadratowe itd (1 klasa LO), wiec moze i jest to zasadne.
Czy to zadanie (4) jest źle zredagowane, czy ja mam jakieś braki w rozumowaniu?
źródło: comment_1673210542ODh7x4X24uOqMiqMxb20dP.jpg
Pobierz@tyrytyty: prosiłem o podpowiedź w zadaniu, a nie o chwalenie się swoim IQ ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A tak serio to jebneli się i chodzi o x a nie o n
masz wskazać taką liczbę całkowitą n, że przedział (n; n+2) będzie zawierał rozwiązanie danego równania
wszystkie równania po uproszczeniu będą liniowe więc będzie tylko jedno rozwiązanie
@Mvchyc: wolałem potwierdzić swoje przypuszczenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
takie prościzny to ja jeszcze potrafię rozwiązać, ale młodemu w ogólniaku muszę pomóc i wolałbym się nie jebnąć.
@tyrytyty: pewnie masz rację, ale ostatni raz z takimi zadaniami miałem do czynienia tak 25 lat temu, więc sam rozumiesz
a) x=7
odp. n=6.
@v-tec: dokładnie tak to zrozumialem. Nie wiem co ma na celu to zadanie, byc moze wprowadzenie do przedziałów, bo pewnei zaraz będą mieli funkcje kwadratowe itd (1 klasa LO), wiec moze i jest to zasadne.