Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
#gitaraelektryczna
Siema Mirki, jestem zielony w temacie i mam pytanie, czy jak chce wymienić pipaka to muszę coś jeszcze wymienić?
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@baNicja: zależy, jakbyś wymieniał np. humbuckera na singla (co raczej zdarza się rzadko, bo mowa o singlu w puszce humba hehe), to wtedy musiałbyś wymienić potencjometr, ale ogólnie nie powinieneś musieć wymieniać dotakowo nic
  • Odpowiedz
@baNicja: @LewPodkarpacia: Jeszcze drobna uwaga do gitar w układzie HSS i HSH - warto sprawdzić, jaką fabrycznie wartość ma pot volume. Łączenie humbuckera z 250k ma mało sensu, a to standardowy pot do singli.
Fender do układów hss stosuje 500k, ale nie wiem, jak inni producenci, warto się upewnić.
  • Odpowiedz
@baNicja: Najprawdopodobniej będzie to wymiana 1:1 i nic nie będziesz musiał wymieniać. Chyba, że chcesz wstawić przetwornik aktywny np. EMG 81 czy Seymour AHB, to wtedy do wymiany idzie potencjometr oraz najprawdopodobniej trzeba będzie frezować otwór na przetwornik, bo się nie zmieści.
  • Odpowiedz
@baNicja: Potencjometry mają oznaczenia od tej strony, która przylega do deski (tam, gdzie wychodzi pokrętło), więc masz dwie opcje: albo multimetrem, albo wykręcisz pota i zobaczysz, co tam naskrobane :)
  • Odpowiedz
  • 1
@Mr_Hand_of_Fate: chce zrobić upgrade z seryjnego na DiMarzio Super Distortion, nastawiałem się na SD SH-4 lub Tone Zone ale ostatecznie ceramika w SDist do mnie przemówiła
  • Odpowiedz
  • 1
@Mr_Hand_of_Fate: przesłuchałem chyba wszystkie możliwe filmiki z porównań i na początku SH4 bardzo mi się podobał ale z czasem jakoś DP100 przypada mi bardziej do gustu
  • Odpowiedz
  • 0
@Mr_Hand_of_Fate: o kurczę, to chyba faktycznie warto zainwestować:) tym bardziej że fajnie brzmią oba przy klasycznych metalowych/thrash kawałkach a to jest to co gram
  • Odpowiedz
@baNicja: Do świętej trójcy dołożyłbym jeszcze 500T od Gibsona, do ostrego łojenia trudno znaleźć lepiej gadający pickup. Ale przy nim w zasadzie można zapomnieć o czystych brzmieniach, a Super Distortion i SH-4, choć też łatwo wpadają w przester, są jednak bardziej uniwersalne.
No i jeszcze kwestia ceny. SD myślę, że można znaleźć za jakieś 300 zł z kawałkiem, SH-4 to już chyba 400+, a Gibson niestety ok. 6 stówek.
  • Odpowiedz
  • 1
@Mr_Hand_of_Fate: myślę, że do mojego RG nie warto pchać aż tak drogiego pipaka, jak zmienię na coś droższego to wtedy pomyślę. U mnie SH4 schodzą jak na pniu a DP100 nie ma w ogóle, tylko nowe ze sklepu. Za SH wołają w okolicach 80€, DP155 50€ a DP100 jest jedna sztuka z metalowa obudową za 85€
  • Odpowiedz
myślę, że do mojego RG nie warto pchać aż tak drogiego pipaka

@baNicja: Jakoś mnie taki styl myślenia nie przekonuje. Jeśli jest dobra decha i fajny gryf, to warto w instrument zainwestować.

jak zmienię na coś droższego

No ale jak zmienisz na coś droższego, to już będziesz miał dobre pickupy na starcie :D
  • Odpowiedz