Wpis z mikrobloga

Co myślicie o życiu w Nowym Jorku? Ja odkąd mój starszy brat zaczął oglądać Friends na płytach CD w okolicach 2005 roku, powoli zakochiwałam się w tym mieście i klimacie. Do tego dodajmy film Kevin w NY i ulubione kapele mieszkające w Stanach ( byłam fanką Green Day i The Offspring) i obsesja gotowa:D
Ostatnio sprawdzałam koszty wizy turystycznej, lotu w obie strony, noclegu przez tydzień/ dwa i jest k---a drogo. Bardzo drogo.
No i sama balabym się lecieć na drugi koniec świata, wolałabym jakaś grupą ale chyba nikomu nie zależy na takiej wycieczce. Może jeśli zmienię pracę na fajną i lepiej płatną i skończy się ten koszmar z DJN, wezmę pożyczkę i zobaczę na żywo miasto, które tyle lat tylko oglądałam przez szklany ekran.
#usa #nowyrok #marzenia
  • 84
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jmuhha: @Szatynka: po 10 latach w nyc polecalbym wrzesien lub pozna wiosne. Przynajmniej w tym roku wrzesien byl piekny.
Latem moze byc bardzo goraco.
Zima pomimo ze w nyc jest bez porownania wiecej slonecznych dni niz w polsce to jest moim zdaniem i tak brzydko.

@BigBoobs: poznalem kiedys ludzi z podobnego programu. Praca 3 miesiace na zydowskim campie na zadupiu zeby odlozyc 1200 usd. Lepiej
  • Odpowiedz
@Szatynka: byłem kilka dni i byłem tak przytłoczony i zmęczony, że jakby ktoś mi teraz powiedział że stawia wycieczkę do Nowego Jorku, to nie wiem czy bym się zgodził. Nie wyobrażam sobie tam mieszkać (chyba że jako bogol na Manhattanie mając miliony na koncie). Co innego Singapur w nim się zakochałem. Więc jeśli chcesz zobaczyć duże miasto, to polecam
  • Odpowiedz
@Szatynka: w NY nie byłem ale Vegas i LA to w sumie dokładnie to czego się spodziewałem z GTA i filmów :)
Chociaż na Vegas 3 dni to już się wydają za dużo, strasznie intensywne i tandetne miejsce, ale na pewno ma klimat i warto to przeżyć.
  • Odpowiedz
@Szatynka: byłem kilka razy na jesień i wiosnę. Pójdę na przeciw, nie lec kiedy jest najtaniej. Lec na wiosnę, chocbys miała podróż odłożyć rok. Nie ma porównania, NYC na wiosnę to świetne miasto. Wciąż trzyma klimat, ale time square i okolice sobie daruj. Ja polecam ulokować się downtown/financial district i zwiedzać do góry aż do central parku plus obowiązkowo wycieczka na Brooklyn do Dumbo. Powodzenia w spełnianiu marzeń, warto!

W
  • Odpowiedz
Co myślicie o życiu w Nowym Jorku?

@Szatynka: byłem na kilka dni pozwiedzać to i owo. Jedyne co mi się tam podobało to Central Park. Poza tym brud, smród, syf, walające się śmieci, mnóstwo bezdomnych i ogólny r--------l. Nie chciałbym tam mieszkać.
  • Odpowiedz
@Szatynka: Nie potrzebujesz wizy, wystarczy ESTA. Nocleg znajdziesz taniej np. w Queens i dojedziesz w 20 minut metrem na Manhattan.

Byłem dwa razy w NYC po dwa tygodnie, raz jeszcze sporo przed covidem i raz w tym roku. Miasto zmieniło się sporo na gorsze, ale jako miejsce turystyczne fajnie jest je zobaczyć.

Jako miejsce do mieszkania na stałe tragedia.
  • Odpowiedz