Wpis z mikrobloga

Mirki, jako różowa proszę o pomoc :(
Od pewnego czasu, gdy zostawię auto na dwa dni (w garażu!), gdy ruszam to muszę szarpnąć, jakby hamulce z przodu były zaciśnięte.
To się nadaje do naprawy? Czy mechanik powie: "jeździć, nie przejmować się".
Nie, nie mam zaciągniętego ręcznego (σ ͜ʖσ)
#motoryzacja
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@trzaichlac69: właśnie przy hamowaniu też muszę mocniej wciskać. To znaczy, że za mało jeżdżę?
Myślałam, że to wilgoć czy coś, bo czasem jest taka korozja na tarczach, ale nie powinno się to dziać, gdy co dwa dni robię 10-15km.
  • Odpowiedz
@kalinakawinska: z racji pogody (mokro, deszczowo) klocki hamulcowe mają tendencję do przyklejania się do tarczy (tam jest minimalna odległość, więc jak wejdzie woda to tak się dzieje). Takie same objawy pojawiają się np. po umyciu samochodu i postawieniu do następnego dnia. Jest to normalne i nie oznacza awarii.
Nie jest to groźne o ile podczas drogi hamulce się nie blokują bądź klocki nie zużywają się wybitnie szybko.
  • Odpowiedz
@kiszczak: to nie są brednie. Praktycznie w każdym moim dotychczasowym samochodzie (a miałem ich kilka) tak się działo po wizycie np. na myjni lub podczas właśnie deszczowej pogody. Przez noc delikatny nalot pomiędzy klockiem a tarczą się robił i rano było czuć, że klocki się odklejają - zaznaczam, że było to delikatne stuknięcie, a nie jakby ktoś przypierdzielił młotkiem w koło. Dodam, że hamulce były w pełni sprawne i skuteczne,
  • Odpowiedz
@SnorkyPL OPka pisze o szarpnięciu. Przecież żadne klocki w dna dni tak się nie skleją z tarczą. Mało tego, problem się powtarza. To przecież aż się prosi zaciski sprawdzić, a tu jej piszą, że tak ma być ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kiszczak: @Dejwi996: myliście kiedykolwiek felgi czymś więcej niż wodą na myjni? Przecież tak się dzieje nawet w nowych wozach, jak dobrze wymyjesz felgi z użyciem mocnego deironizera, nieraz też i sama woda potrafi skleić klocki, tak jak pisze @SnorkyPL:

Chociaż dobrze by było żeby @kalinakawinska: napisała, czy szarpnąć tzn ruszyć lekko mocniej niż zwykle, czy trzeba strzelić ze sprzęgła na odcince, żeby ruszyć xD
  • Odpowiedz