Wpis z mikrobloga

Czy można kupić jakieś obligacje rządowe, ale nie nominowane w złotówce jako polak, bez żadnego innego obywatelstwa?

@interpenetrate: Jakieś to bez większego problemu. Możesz kupić obligacje skarbowe innych krajów notowane na giełdzie.

- Bezpośrednio (na rynku wtórnym) przez konto maklerskie (z polskich tylko Pekao SA daje dostęp do zagranicznych rynków obligacji o ile nic się nie zmieniło, z zagranicznych to każdy poważny broker powinien mieć)

- Pośrednio, przez fundusze TFI
  • Odpowiedz
Jakieś to bez większego problemu. Możesz kupić obligacje skarbowe innych krajów notowane na giełdzie.

@Asceus: imo jeśli np. USA czy UE jeszcze nie zamknęli cyklu podwyżek stóp to na zakup tych notowanych na giełdzie jeszcze jest za wcześnie.
Czy jest jakiś odpowiednik EDO w UE?
  • Odpowiedz
imo jeśli np. USA czy UE jeszcze nie zamknęli cyklu podwyżek stóp to na zakup tych notowanych na giełdzie jeszcze jest za wcześnie.

@szcz33pan: Pomijając już to, że obligacje na rynku są różne i nie są to jedynie stałoprocentowe. To ja nic nie wspominałem o tym czy jest odpowiedni moment na zakupy, czy nie. To jest odrębny temat, ja napisałem jedynie o technicznej możliwości zakupu.
  • Odpowiedz
@Asceus: ale wiesz, że nawet stałoprocentowe na rynku notowanym na giełdzie poddawany jest stałej wycenie, więc wartość nominalna spada lub rośnie. Zmiana wartości wpływa na rentowność.
Przykład z polskiej giełdy:
kupiłem obligacje notowane na rynku FPC0733 w październiku 2022 po cenie ~580 zł (58%) za sztukę. Wyemitowano je ze stałym oprocentowaniem 2,25%. To obligacje wyemitowane na rzecz funduszu przecidziałania COVID-19 i gwarantowane przez skarb państwa. Emitentem jest BGK a wartością
  • Odpowiedz