Aktywne Wpisy
Krs90 +96
#nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie
Polak, maj son.
Pamiętaj, tylko mieszkania w powiatowych za 10 000 zł za m2, albo w wojewódzkich od 15 000 zł za m2, tanio promocja zaraz nie będzie, ludzie już jadą i wykupują w pakietach po 10.
[HIT] Wybierz mądrze.
Polak, maj son.
Pamiętaj, tylko mieszkania w powiatowych za 10 000 zł za m2, albo w wojewódzkich od 15 000 zł za m2, tanio promocja zaraz nie będzie, ludzie już jadą i wykupują w pakietach po 10.
[HIT] Wybierz mądrze.
Kopytnik_1 +276
@interpenetrate: Jakieś to bez większego problemu. Możesz kupić obligacje skarbowe innych krajów notowane na giełdzie.
- Bezpośrednio (na rynku wtórnym) przez konto maklerskie (z polskich tylko Pekao SA daje dostęp do zagranicznych rynków obligacji o ile nic się nie zmieniło, z zagranicznych to każdy poważny broker powinien mieć)
- Pośrednio, przez fundusze TFI
@Asceus: imo jeśli np. USA czy UE jeszcze nie zamknęli cyklu podwyżek stóp to na zakup tych notowanych na giełdzie jeszcze jest za wcześnie.
Czy jest jakiś odpowiednik EDO w UE?
@szcz33pan: Pomijając już to, że obligacje na rynku są różne i nie są to jedynie stałoprocentowe. To ja nic nie wspominałem o tym czy jest odpowiedni moment na zakupy, czy nie. To jest odrębny temat, ja napisałem jedynie o technicznej możliwości zakupu.
Przykład z polskiej giełdy:
kupiłem obligacje notowane na rynku FPC0733 w październiku 2022 po cenie ~580 zł (58%) za sztukę. Wyemitowano je ze stałym oprocentowaniem 2,25%. To obligacje wyemitowane na rzecz funduszu przecidziałania COVID-19 i gwarantowane przez skarb państwa. Emitentem jest BGK a wartością