Wpis z mikrobloga

Jako wynajmujący nie ogarniam takiego januszostwa z podwyżkami cen dla najemców. U mnie najemcy mają niezmienną stawkę, mimo że mógłbym teraz wynajmować za sporo więcej. Niektórzy mieszkają już nawet 5 lat. Jeśli najemca jest spokojny, nie ma na niego skarg, płaci na czas to jest to dla mnie ważniejsze niż kilka setek więcej od nowego, nieznanego. Niektórych najemców nie widziałem już kilka lat. Jeśli przegniesz z wysokością podwyżki to może ci się trafić taki, który z płacącego zmieni się w niepłacącego i będziesz latami czekał bez dochodu na opróżnienie mieszkania.
#nieruchomosci #wynajem
  • 28
czyli Twoi najemcy (niektórzy) od 5lat płacą tyle samo za wynajem? Bez żadnej podwyżki?

@notavailable: tak, ale mówię o odstępnym. Jeśli cena energii czy wody wzrosła to płacą oczywiście za nią więcej. Tym bardziej podnoszenie odstępnego byłoby dla mnie zwykłym #!$%@?ństwem - zwłaszcza teraz, kiedy i tak wszystko ostro idzie w górę. Jak ktoś się wyprowadza to daję ogłoszenie już w cenach rynkowych, chociaż u mnie zwykle jest trochę taniej bo
Lol, możesz mieć 50% więcej od kolejnego

@elf_pszeniczny: mieszkanie, które mam teraz wynajęte najtaniej w stosunku do cen rynkowych wynająłem na początku pandemii po cenie niższej niż miał wcześniejszy najemca - ale wtedy była naprawdę posucha. Teraz mógłbym wziąć za nie ok 40% więcej ale to dalej jest kilka setek, może z 500-600. Ja nie wynajmuję w Warszawie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
widocznie stosunek ryzyka do zysku jest dla nich atrakcyjniejszy niz dla ciebie, rynek zweryfikuje

@essalysolu: w tym biznesie rynek zweryfikuje każdego - wcześniej czy później. Ja mam za sobą 3 eksmisje i niezliczoną liczbę różnych incydentów - książkę można by napisać. Tym bardziej - tak jak @hrabia_ponimirski potrafię docenić spokojnego, bezproblemowego najemcę. Od kilku lat - odpukać mam spokój. To po trochu kwestia werbalnej weryfikacji najemców (radar na patolę) i podchodzenia
dobre te fikoły spadkowców XD w drugim poście obsmarują Cię, że ci na ratkę nie wystarcza i masz -5% ROI XD

@Kiedysbedeczerwonka: ja już mam tylko kilka małych kredytów, łącznie pewnie z 200k, które mógłbym spłacić od ręki więc wysokość miniratki nie ma dla mnie znaczenia.
ROI liczę tylko przy kupnie mieszkania i 10% zawsze było dla mnie minimum, inaczej nie wchodziłem w temat.
chetnie poslucham o eksmisjach, jak ci sie udalo eksmitowac, skoro tyle ludzi ma z tym problem? Masz jakies specjalny trick jak pudzilla?

@essalysolu: opisywałem jak to robię z 2-3 razy na wykopie, pewnie ostatni raz z rok temu, raczej pod jakimiś postami o niepłacących dzikusach. Dziś już trochę późno, może jutro napiszę. Generalnie jestem skłonny odpuścić komuś 2-3 miesiące jeśli ma problem w życiu - byleby się wyprowadził. Jeśli jednak ktoś
@konrado12: chciwcy podwyższają co chwilę bo stówka więcej dla nich to jak wygrać z rakiem a też taka strata (100zl miesięcznie) będzie ich palić jak rozgrzany pręt. Mam nadzieję, że kiedyś jakiekolwiek rząd wprowadzi regulację stawki od metrażu (widełki) plus ochronę przed nieuzasadnionymi w ustawie podwyżkami bo póki co tylko utrudnił wynajem bo trzeba podać adres pod który cie wywalą. Niby wszystko spoko tylko co mają zrobić ludzie z domów dziecka,
piszesz o narodzie, który biegając po kredyty rok-dwa lata temu żałował te 200-300PLN więcej do raty, by wziąć kredyt ze stałym oprocentowaniem gdy stopy wynosiły 0%. Natury janusza nosacza nie oszukasz.

@mookie: co więcej, na bankier.pl w 2021 roku kręcili bekę z osób, które panikują i biorą stałe stopy
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@konrado12: piszesz o narodzie, który biegając po kredyty rok-dwa lata temu żałował te 200-300PLN więcej do raty, by wziąć kredyt ze stałym oprocentowaniem gdy stopy wynosiły 0%. Natury janusza nosacza nie oszukasz.

@mookie: stałe stopy na pięć lat dzbanie