Czasem przed snem lubię oglądać obrazy. I dziś trafiłam na "Raspberries in a Wooded Landscape" by William Mason Brown. Jest to tak prosty obraz, a patrzyłam się na niego z dobre kilka minut. Na początek skojarzyło mi się z "Balladyną". Potem zaczęłam tworzyć w głowie odpowiedzi czemu te maliny się rozsypały. Mimo wszystko obraz jest na prawdę świetny.
@MementoMori49: ja tam się panie na malarstwie nie znam, i czy ten obrazek jest świetny, i coś nim jest, to nie wiem. ale ten obrazek jest po prostu estetycznie ładny, i c--j. a malinek jest 66, czuwaj!
@bambus94: Ja bym go nazwał „Truskawki zimą na pustyni” w nadziei ze gdzieś jakiś student czy uczeń będzie musiał na ocenę analizować co autor ma na myśli
@MementoMori49: ma dość niepokojący klimat, te rozsypane nie wiadomo dlaczego maliny (co się stało z amatorem malin? Czy może musiał uciekać? Albo już nigdy nie wróci z malinami do domu...) i ten mrok w tle. Rzeczywiście ma coś w sobie, pomimo banalnej w sumie treści.
@MementoMori49: te maliny ktoś delikatnie ułożył. Wśród rozsypanych malin (takich, które upadły na ziemię z jakiegoś naczynia) byłyby maliny nadgniecione, uszkodzone i puszczające sok. Na obrazie takich nie widać. Poza tym niepokoi fakt, że nie widać na nich muszek owocówek. Maliny mogą być po prostu sztuczne, albo co gorsza - zatrute. Zwróć też uwagę na to, że wokół malin nie widać zdeptanej trawy. Wszystkie źdźbła
@MementoMori49: na iOS jest taka miła apka, nazywa się DailyArt. Codziennie wyrzuca jakieś dzieło sztuki, najczęściej jest to obraz z opasłym opisem. Polecam :)
@MementoMori49: obraz który jest odzwierciedleniem rzeczywistości czyli po prostu dobrym zdjęciem nie jest dla mnie sztuką. Sztuka to tworzenie czegoś co nie istnieje. Taki obraz powyżej to tylko dobre rzemiosło.
"Raspberries in a Wooded Landscape" by William Mason Brown.
Jest to tak prosty obraz, a patrzyłam się na niego z dobre kilka minut. Na początek skojarzyło mi się z "Balladyną". Potem zaczęłam tworzyć w głowie odpowiedzi czemu te maliny się rozsypały.
Mimo wszystko obraz jest na prawdę świetny.
źródło: comment_1669775594KUDkbPZmHssJvlrwMIjtkM.jpg
Pobierzale ten obrazek jest po prostu estetycznie ładny, i c--j.
a malinek jest 66, czuwaj!
Koszyk malin a koszyka nigdzie by nie było.
Ja zas widze maliny jako przynęta. Tym bardziej tworzą ścieżkę w steone tych mrocznych krzaków.
Albo cos wciagnelo zbieracza do krzakow.
@MementoMori49: te maliny ktoś delikatnie ułożył. Wśród rozsypanych malin (takich, które upadły na ziemię z jakiegoś naczynia) byłyby maliny nadgniecione, uszkodzone i puszczające sok. Na obrazie takich nie widać.
Poza tym niepokoi fakt, że nie widać na nich muszek owocówek. Maliny mogą być po prostu sztuczne, albo co gorsza - zatrute.
Zwróć też uwagę na to, że wokół malin nie widać zdeptanej trawy. Wszystkie źdźbła