Aktywne Wpisy

OldTimer11 +59
Moja różowa ogląda cały sezon od początku i przed chwilą zwróciła mi uwagę na rzecz, która CHYBA została tu przegapiona. W 4 odcinku gdy weszła Luśka to przy stole zapytała ona Szczocha skąd jest i on odpowiedzial że z Łodzi. Łucja na to, że mają wspólnych znajomych z kortów tenisowych. Na te słowa Szczoch dosłownie zamiera.
Może Lucy go kojarzy z reala. Może wie jaka jest prawda na temat szczochowego życiorysu, a
Może Lucy go kojarzy z reala. Może wie jaka jest prawda na temat szczochowego życiorysu, a

dracar +33
Miałem dzisiaj wyznaczony termin rano i przygotowałem laptopa jak do innych egzaminów. Niestety już na początku zmierzyłem się z tym o to problemem: https://helpdesk.psionline.com/hc/en-gb/articles/360054980551-RPNow-Network-Bandwidth-Too-Low co spowodowało że chyba zaczynam walke z wiatrakami.
Odłączyłem zewnętrzną kamerke i leciałem na laptopowej ale problem z połączeniem pojawiał się co chwila i w rezultacie dwa razy mnie zrestartowało zanim zacząłem egzamin. Po 2 weryfikacjach wywaliło mnie w trakcie egzaminu i ktoś z supportu na czacie napisał mi że to nie jest ich sprawa i że ktoś z Customer Supportu się odezwię. Pewnie sie i odezwie bo dopiero zaczynają pewnie w Stanach prace ale po wymianie informacji nic nie wiem jak nie zmarnować drugiego podejścia. Potem nie mogłem się wbic a gdy udało się w końcu zweryfikować było już po egzaminie :(
Generalnie wszystko co mi się udało to przeglądnąć pierwsze pytanie i ustawić skróty w konsoli :(
Od jakiegoś czasu zmieniła się platforma egzaminacyjna na PSI która jest imho kompetnie nieprzyjazna dla człowieka. Nie muszę mówić jak w tym egzaminie liczy się czas dlatego chciałbym wiedzieć jak się zabezpieczyć na następny raz.
Net 150/30 śmiga jak szalony, niestety nie mam opcji połączenia kablowego ale ja na tym łączu pracuje z żoną i jakość jest wyśmienita.
Masz jakieś praktyczne rady co do przygotowania do egzaminu? Mówię o platformie, samego kubernetesa i wszystkie tricki jak sie w 2h wyrobić mam opanowane. Przyznam, że dzisiaj poległem na czacie z supportem. Szukam teraz po necie i większośc porad dotyczy platformy PSI ale nie Bridge (tej starej).
Jeżeli chodzi o moje doświadczenia i doświadczenia innych osób, które znam, to osobiście problemów nie miałem i oba egzaminy zrobiłem w połowę czasu, ale wiele osób z mojej firmy miało straszne problemy, zarówno ze zrywaniem
Co do aliasów to ja mam taką liste i imho sporo oszczędza czasu (zwłaszcza pzełączania contextu i namespace oraz odpalenie tymczasowego poda do testów).
alias k=kubectl
alias kn=kubectl config set-context --current --namespace
alias
Ale że wybierasz nano zamiast vima to jestem zdziwiony ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Co do aliasów, export now="--force --grace-period 0 ", ani razu nie musiałem tego użyć a na 99% dostaniesz identyczną pulę pytań lub bliźniaczo podobną.
@daniel18122: co do monitora, ciekawostka, na starej platformie można było
Dla mnie najbardziej używanym aliasem jest ten od namespace.
Co do vima - ja go nie trafie, od zawsze na linuxa używam nano ale ja bardziej jestem bardziej developer niż devops czy admin. Lubię się
Co do aliasu od namespace, można, ale osobiście wolałem po prostu podawać -n namespace przy tworzeniu danego zasobu, bez uzależniania się od ustawiania namespace "na sztywno".
Anyways, ten egzamin to loteria. Ziomek z pracy w czasie egzaminu musiał jeszcze raz przechodzić weryfikacje
Powiedz mi czy znasz kogoś kto zdawał na linuxie a dokładnie ubuntu 22? Znając te wszystkie platformy egzaminacyjne wiedziałem że z reguły tylko windows obsługują lub robią to najlepiej a tu widać
Ja zdawałem na windowsie, większość osób które znam też, ale kojarzę że na https://www.reddit.com/r/kubernetes/ były też opinie osób, które zdawały na Ubuntu. Kojarzę coś, że ktoś tam miał problem, ale nie pamiętam z jaką wersją, musiałbyś poszukać