Wpis z mikrobloga

Butter chicken - uda marynowane z imbirem, solą, pieprzem w jogurcie. Sos z cebuli, nerkowców, passaty pomidorowej, chili, imbiru, czosnku, cynamonu, miodu, limonki, masła, pietruszki, garam masala. Polecam Garam Kotányik (kumin, kolendra, pieprz, cynamon, goździki, kwiat muszkatołowy (macis), kardamon, gałka muszkatołowa, liść laurowy)
Dodatek: zły krótki ryż. Prawidłowy to basmati.
(σ ͜ʖσ) #arinkaofood

PS. Wiecie ile kosztuje kardamon na mieście? 500zł/kg
Dobrze że nie kupiłam bo na necie ok. 100zł ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gotujzwykopem #chwalesie #foodporn
arinkao - Butter chicken - uda marynowane z imbirem, solą, pieprzem w jogurcie. Sos z...

źródło: comment_1669652195b45KhPKJGWBDPOFHUUY1wV.jpg

Pobierz
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DeoLawson: Swoje składniki podałam a robi się klasycznie tak jak w innych przepisach. Np tu: https://www.youtube.com/watch?v=W1agzb-2qL8
i tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=PPyS8B_AoQM choć Pascal daje śmietanę co uważam za bezsens zwłaszcza jeśli to jest słodka polska śmietana. No i cycki, można i tak ale uda są milion razy smaczniejsze.

Umami zrobił smacznego, on przykłada uwagę do przypraw, bardzo fajnie gotuje z tym że tutaj wrypał tonę cukru co uważam za przesadę, mógł dać
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
stacjonarnie coraz mniej się opłaca kupować...


@moll: Ale 500% toż to zdzierstwo. Pora uzupełnić zapasy przypraw w internecie.

@arinkao: poczekaj aż zobaczysz przebicie na wanilii ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@arinkao: sprawdź sobie. Stacjonarnie cena pojedynczej laski wanilii zaczyna się od 12zł, jak dobrze trafisz.

Na allegro ostatnio zamówiłam 11 sztuk za 4 dyszki. I wygląda o wiele ładniej, niż ta wybiedzona na sztuki, jak kupowałam wcześniej
  • Odpowiedz
@Trauma_Teddy: @moll: Macie jakieś stałe, ulubione sklepy netowe z jedzeniem gdzie kupujecie przyprawy i pasty azjatyckie na przykład? Lubie sklep na sushi i jeszcze z jakiegoś innego korzystałam ale tam jest problem z ilością past i przyprawami.
  • Odpowiedz
@arinkao: z przypraw do tej pory zamawiałam pieprz w ziarnach i jestem zadowolona, z mieszanek przyprawę do gyrosa, ale się zawiodłam, bo przesolona i to ostro. Do tego mak i sezam - z tego sklepu
wanilię brałam stąd , ale będę ją dopiero testowała, planuję zacząć od zrobienia słoiczków z cukrem waniliowym do paczek świątecznych dla rodzinki, na razie dobrze wygląda
past azjatyckich nie używam, więc tutaj nie pomogę
  • Odpowiedz
@moll: Przeglądnę. Mieszanek już w ogóle nie kupuję od dawna. O ile nie liczyć garam masali z przepisu którą polecam, choć pewnie też przepłacona. Ale na pewno bardzo OK.
W sklepach mieszanek od metra, aż sie mieni w oczach i we łbie. Przyprawa go ziemniaków, przyprawa do żeberek, do karkówki, do mielonych. W większości cukier i sól, trzeba by stać i każdą czytać. To nie dla mnie. Samej wolę mieszać
  • Odpowiedz
@arinkao: jak sama robię to też raczej mieszam, chyba że mam wybitnego lenia, ale dla mojego mistrza patelni muszę mieć gotowe mieszanki :P
  • Odpowiedz
@arinkao: ma swoje popisowe dania, po których ja mam sprzątanie całej kuchni xD

ale poza tym też woli układ, że ja gotuję, a on je ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz