Aktywne Wpisy

HoroLive +17
Kurde, mam w pracy babkę 46 lat, samotna. ja 28 Nie najładniejsza, nie najbrzydsza. Dostałem dzisiaj od niej dziwną "propozycję' XD Rozmawialiśmy o wynajmie, cenach mieszkań. Ona jako, że ma swoje mieszkanie własnościowe, ja wynajmuję to mocno się zdziwiła, ze płacę 2200zł w łodzi, a ze wszystkimi opłatami z 2600 mi wychodzi. Ona ma swoje i mówi że płaci 600, wielka płyta 2 pokoje. Dostałem od niej dziwną propozycję, że w sumie

mickpl +789
Deweloperów uspokajam: jeżeli macie w ofercie same duże mieszkania, z fajnymi układami, miejscami parkingowymi również dla gości, dobrym doświetleniem i sensownymi odległościami między budynkami - to takie mieszkania znajdą nabywców.
A jak wiemy deweloperzy w ostatnich latach budowali praktycznie same takie.
#nieruchomosci
A jak wiemy deweloperzy w ostatnich latach budowali praktycznie same takie.
#nieruchomosci

Pierwszą ważną rzeczą, którą zdecydowaliśmy się poruszyć jest mit o tym, że "każdy może zostać programistą". Taki tekst przewija się w materiałach reklamowych wielu kursów/bootcampów. Co sądzimy na jego temat?
Po pierwsze musimy zdefiniować pojęcie "programisty". Jeśli za programistę uważamy kogoś, kto potrafi napisać prosty program wypisujący coś na ekranie, to... faktycznie każdy może zostać programistą w kilkanaście lub kilkadziesiąt minut! Rozpoczęcie nauki programowania jest naprawdę proste i bardzo gorąco zachęcamy Was do spróbowania!
Problem zaczyna się wtedy, gdy myślimy o "zostaniu programistą" w sensie rozpoczęcia pracy w tym zawodzie i utrzymywaniu się z tej pracy. Podchodzilibyśmy sceptycznie do sytuacji, w której ktoś obiecuje Wam "gwarancje" zatrudnienia po ukończeniu krótkiego bootcampu. Pomyślmy o tym w podobny sposób, w jaki myśli się o innych wysoko wyspecjalizowanych zawodach technicznych. Czy każdy może zostać projektantem silników odrzutowych? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pewnie tak. Czy każdy bez doświadczenia może zacząć utrzymywać się z projektowania silników odrzutowych po kilkutygodniowym kursie? Jest to mniej prawdopodobne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zawodowym programistą, w odróżnieniu od innych podobnych zawodów, względnie łatwo można zostać nie posiadając formalnego wykształcenia w tym kierunku - zapotrzebowanie na rynku nadal jest duże i firmy chętnie przyjmują dobrych pracowników, niezależnie od ukończonych studiów!
To, czy ktoś zostanie programistą czy nie, zależy w głównej mierze od tego, jak wiele czasu poświęci na naukę i jak szybko robi postępy. Jak bardzo jest zdeterminowany. Trudno jednak czynić postępy w czymś czego się po prostu... nie lubi. Dlatego bardzo gorąco polecamy skorzystanie z bezpłatnych kursów dostepnych w internecie lub, jeśli wolicie pracować bezpośrednio z mentorami, z naszych kursów na https://programming4you.pl !
Czy macie doświadczenia z podobnymi obietnicami "zostania x"? Jak się sprawdziło?
Zachęcamy też do zadawania pytań nt. nauki programowania!
#pracait
źródło: comment_1669579097mHbZQTqx3MQKfnENfxcpVl.jpg
PobierzMoim zdaniem osoby bez studiow nie sa tak dobre jak te po studiach informatycznych , bootcampy to wyciaganie kasy i nie kazdy moze zostac programista - wrecz przeciwnie, malo osob ma predyspozycje i
@Sibu: Predyspozycje można nadrobić cieżką pracą. Ale fakt faktem, kursy generalnie kończy około 10% osób. Na reszcie firmy prowadzące takie bootcampy zarabiają :)
Generalnie chodzi o to, że w trakcie kursu ktoś orientuje się, że w ogóle nie chce
@nieocenzurowany88: Większość bootcampów obecnie kosztuje >10k
@nieocenzurowany88: Może zrobię posta jeszcze na ten temat, ale żeby nauczyć się bez mentora z książek / YT / Udemy etc. trzeba mieć potężną wolę i samozaparcie. Większość osób tego nie ma :)
Komentarz usunięty przez autora
Problemem jest utrzymanie kodu, który został napisany.
Dlatego zadania powinnn przydzielać mądra sowa, która wie co i komu można zlecić. I w razie czego napisać jeszcze raz.
Nie każdy może zostać mądrą sową.