Wpis z mikrobloga

Dlaczego nikt nie mówi o tym, ze być może to była zabłąkana rosyjska rakieta, ale Biden i inni sojusznicy wymusili kłamstwo na Polakach żeby nie doprowadzić do eskalacji na linii NATO-Rosja, a Zelensky jako jedyny nie chce się bawić w takie szopki (bo w sumie taka eskalacja jest w jego interesie). Wydaje mi się to prawdopodobna teoria #rosja #ukraina #wojna
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 54
@JohnnyGat Żadną eskalacją to nie groziło. Rosjanom strącono samolot nad Turcja, zabito ambasadora a oni zestrzelili cywilny samolot członka NATO i nic się nie stało.
  • Odpowiedz
@JohnnyGat: Tylko niestety na ten moment nie ma takich dowodów by potwierdzić tą wersje. Zwłaszcza, że NATO nie podała definitywnie odpowiedzi na to kogo była ta rakieta. Zawsze używają słowa: przypuszczamy itp.
Ogólnie zachowanie wszystkich jest jakieś podejrzane. Ba ja nawet wierzę, że rząd ukraiński mówi prawdę bo wierzą swojemu wojsku. A może wojsko kryje siebie? Może po prostu to była by skaza na ich wizerunku?
Według mnie pewnie długo
  • Odpowiedz
Dlaczego nikt nie mówi o tym,

@JohnnyGat: jest to możliwe, jak wszystko w tej wojnie, ALE:
- gdyby była to ruska zbłąkana rakieta to ryzyko eskalacji do konfliktu z NATO byłoby bliskie zera: nie był to pełnoskalowy atak. Zdarzenie byłoby "incydentem", może byłyby protesty, może jakieś sankcje, może jakieś baterie przeciwlotnicze przesunnięte tu czy tam - praktycznie niewiele inaczej niż w tej chwili
- standardowa ruska procedura gdy coś odjębia jest taka:
1. Nie wiemy kto
  • Odpowiedz
@JohnnyGat: jeśli zginęliby od rakiety która zeszła z toru lotu, uległa awarii itp., to nic by nie było poza groźnymi pomrukami. NATO nie pójdzie na wojnę z Rosją z powodu tego typu wypadku i tyle.
  • Odpowiedz
@JohnnyGat: dalej, mówimy o wypadku „przy pracy” i kompletnym pechu. Przecież nawet jeśli NATO by uznało to za zagrożenie to maksymalnie przesłało by trochę więcej sprzętu na wschód i tyle. I pewnie po cichu by nie straszyć ludzi.
  • Odpowiedz
Żadną eskalacją to nie groziło.

@kam966: A ile ruskich rakiet grozi eskalacją? 2? 3? 50? Albo;
jak daleko od granicy z UA musi spaść rakieta żeby groziło to eskalacją?
  • Odpowiedz