Wpis z mikrobloga

Czy ktoś cykał już taką lampą? Zastanawiam się nad zakupem. Dotychczas cały czas z reporterskimi działałem. 1000 błysków na baterii, żadnych kabli, łatwe montowanie softów i dodatków (czyli w zasadzie to samo co reporterska z uchwytem i paczką eneloopów w zapasie :)
Użytkowanie w terenie.

Jak jednak wypada pod względem temperatury światła, mocy z klasycznymi reporterskimi lampami (mam kilka canonowych 580II)? Wiem, że nie ma HSS, ale przeżyje bez tego. Mam okazję tanio kupić (ok 800 zł), na ali czy amazonie stoją 1000-1200 zł. Warto?

#fotografia
chomik3 - Czy ktoś cykał już taką lampą? Zastanawiam się nad zakupem. Dotychczas cały...

źródło: comment_1668419459iDkpuZmDzEX6CgfcLrhewE.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chomik3: ja bym wolał sprawdzonego Godoxa, albo inny system gdzie dodatkowo możesz sobie sterować mocą i grupami z wyzwalacza, tylko cena za 300WS jest niestety wyższa.
  • Odpowiedz
@geuze: też bym wolał wiele rzeczy ;) Grupy akurat mi nie potrzebne, moc można w miarę szybko zmieniać. Pytanie tylko jak realnie różni się taka zabawka od lamp reporterskich - dużo mocniejsze, trochę, podobna?
  • Odpowiedz
mocy

@chomik3: no masz teoretycznie 300WS czyli znacznie mocniejsza niż speedlight, które zazwyczaj nie przekraczają 70-80WS. W studiu z taką mocą śmiało możesz robić F11 ISO 100 z dużym modyfikatorem i to na 1/2 mocy.

Jeżeli chodzi o temperaturę to musisz poszukać w necie. Pewnie będziesz miał odchyły w zależności od użytej mocy, bo to jedna Neewer, a nie Broncolor. Dla większości lamp temperatura barwowa minimalnie zmienia się wraz z
  • Odpowiedz
Pytanie tylko jak realnie różni się taka zabawka od lamp reporterskich - dużo mocniejsze, trochę, podobna?

@chomik3: reporterska nie ma podjazdu ogólnie do tego, a to tylko 300WS, są też mobilne lampy 600, gdzie spokojnie możesz "pokonać słońce" ( ͡º ͜ʖ͡º)

Nie wiem jakich modyfikatorów używasz, ale palnik w takiej lampie zazwyczaj też dużo lepiej rozprowadza światło w softboxie niż speedlight.

Ja celuję się w
  • Odpowiedz