Wpis z mikrobloga

Gdzie znajduje się rejestr windowsa po emulacji przez protona Steamowego? W sensie zechciałem pograć w wersje PC NFS Carbon. Jak już mi się udało grę uruchomić to okazało się że mody się nie uruchamiają... czyli fix na widescreen czy to zmiana języka na polski czy włączenie interfejsu pod pada xboxowego. Zauważyłem że jak kliknę w steamie czyszczenie danych czy tam cache protona to cała gra się resetuje do stanu po instalacji czyli ten proton gdzieś w osobnym miejscu trzyma wszystkie dane jakie gra generuje też w postaci wpisów do rejestru. Gdzie ich należy szukać?
#steamdeck
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ari93: Seria dzikich cyferek w Steam ... // appcompat (comp dat?) czy jakoś tak. Najlepiej szukać po dacie albo proton tricks. Rejestr jest jako otwarty plik tekstowy na szczęście :)
  • Odpowiedz
  • 0
@Ari93 Chłopie nie wiesz co cię czeka mogę pomóc bo tydzień się z tym j-----m ale działa, instalowane przez lutris?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@niewiempoco: oooook... To będę kombinował po pracy ;) chociaż może ktoś wie jak zmusić tego protona do załadowania .exe wraz z modami/skryptami? Może coś do linii komend trzeba dodać... Jeszcze poszukam ale chyba jeszcze nikt z Carbonem na steamie nie walczył ;P
  • Odpowiedz
  • 0
@Ari93 jest taka komenda co trzeba wpisać przy uruchamianiu żeby proton odpalał gre i czytał taki jeden plik podeśle ci jak znajde chwilke i znajde te komende xd
  • Odpowiedz
  • 0
@Zing: @Medonix: dzięki xD
Generalnie tak, instalowane przez lutris i nie chciało działać, skopiowałem grę na pendriva i na pc ruszyło od strzała xD więc po walkach z lutrisem wskazałem ten folder i .exe bezpośrednio steamowi i ruszył bez problemu z launchera steamowego.
Jak coś wiecie to podrzućcie linkiem, już sam myślę dojdę co i jak po pracy. Od biedy gra działa a to już myślę połowa sukcesu
  • Odpowiedz
@Ari93 instalacja tych NFS (most wanted carbon itp) to był u nas z @zing festiwal "u mnie działa dziwne" ale po walce wszystko działa z modami.

Więc jakby ci coś nie działało to pisz bo chyba przerobiliśmy większość problemów. Co do lutrisa zapytam, czy to "nie chciało działać" objawiało się tym że klikąłeś graj i nic się nie działo, gra nie odpalała?

Pytanie drugie czy chcesz grać po polsku czy
  • Odpowiedz
@Zing: ok :D po tej komendzie już na githuba jakiegoś trafiłem także dalej będę kombinował
@Medonix: no ja generalnie U1 ogrywam z PS2 ale chodzi chyba w 25fps i to mozolne zapisywanie na kartę pamięci co chwilę trwa wieki co mnie irytuje już... U2 oraz MW ogrywałem kiedyś po kilka razy także odpuszczę ale Carbon kiedyś mi się nie podobał i ostatecznie nigdy nie ukończyłem a jest to
  • Odpowiedz
@Ari93 jak pobrałeś wstawkę od dj coś tam, jak ja to nie odpalisz polskiego bo gościu wyciął wszystkie języki poza eng, a inne wstawki mi nie chciały działać xD.

Zrobiłem spolszczenie sam do tego bo na necie nic nie chciało działać, mogę podesłać link potem jeżeli ci zależy na polskim. Ale narazie wogole dojdź do etapu że gra ci się będzie uruchamiać w 16:9 i z nie obciętym ui
  • Odpowiedz
  • 0
@Ari93 Dobra mam flashbacki z wietnamu wiec opisze co i jak instalujesz lutrisem jak działa to git jak nie to znaczy że lutrisa p------o i musisz zrestartować deka najlepiej kilka razy aż zadziala ( musi sie tak długo bootować) jak nie zadziała to możesz odpalać z exe ale musisz wklepać te linijke aby proton uruchamiał dinput8 i czytało mody. Jak działa lutrisem to sprawa prosta w opcje wine tam wchodzisz nie
  • Odpowiedz
  • 0
@Ari93 a no i jeszcze fpsy ci będą wychodziły kosmiczne i deck wyje więc jak mody ci zadzialają to moge podesłać pliczek na ograniczenie, ja dałem na 45fps i jest zajebiozka
  • Odpowiedz
  • 0
@Medonix: nawet już nie wiem co pobrałem xD
No i ok, to będziemy walczyć z tym nfs ;d
@Zing: dzięki bardzo, po pracy postaram się znaleźć czas i tam pokombinować
  • Odpowiedz
  • 0
@Zing: tzn no póki co działa mi bezpośrednio z launchera także elegancko go przyhamowałem do 60 fps i chodzi idealnie biorąc do 10W z tego co pamiętam
  • Odpowiedz
@Medonix: @Zing: oczywiście czasu wczoraj zabrakło ale jak odpaliłem grę z tej komendy to magicznie wszystko śmiga :D ui obcięte; fakt ale po przestawieniu HUDWidescreenMode na 0 ui po prostu jest po środku jak dla ekranów 4:3 i w sumie nie wygląda to źle. No ALE oczywiście pobrałem najnowszą wersję Widescreen Fixa, najnowszego NFSC HUD Adapter dla innych proporcji ekranu i ui dalej było obcięte i gra się
  • Odpowiedz
@Ari93 niewiem jakie masz mody ale był taki z extra opcjami i tam się dało włączyć w notatniku menu wyboru języka w samej grze i wtedy nie trzeba kombinować z rejestrami.

W mojej wersji po włączeniu tej opcji polskiego nie było na liście ale jeżeli masz nie wycięty to wtedy powinien tam być.
  • Odpowiedz
@Medonix: ok dograłem go i ten mod zaczął marudzić że nie mam .exe 1.4, poszukałem więc, przestał marudzić, gra się nie wiesza, UI się dosunęło tak jak trzeba bez obcinania ale języki... do wyboru mam poza angielskim 10 języków ale nie ma polskiego xD zobacze może lepsze iso dorwę chociaż instalowało się po polsku normalnie chyba...
  • Odpowiedz
Może być też tak, że może to menu nie ogarnia polskiego? Spróbuj mimo wszystko tych rejestrów, bo gdzieś czytałem, że w tym menu brakuje niektórych języków, przede wszystkim sobie sprawdź w plikach gry czy w folderach gdzie są pliki z różnymi językami to czy tam jest polski.
  • Odpowiedz