Aktywne Wpisy
heksengerg +935
Andrzej odchodzi na emeryture. Pracował w zakladzie od 1990 roku.
#pracbaza
#pracbaza
Miguelos +71
W takie miejsca chodźcie a nie tam gdzie 6 krewetek kosztuje 60 zł. Nie mam nic do krewetek, lubię je ale ceny w polskich "wykwintnych" restauracjach (a w szczególności napojów) to śmiech na sali. Poniżej na zdjęciu bar mleczny, schabowy z ziemniakami i surówkami + kompot 22,50 zł.
#jedzenie #gotujzwykopem #gastronomia #restauracje #polska
#jedzenie #gotujzwykopem #gastronomia #restauracje #polska
Będę w 99% przypadków ciął dwa rodzaje elementów - jeden to podstawy słupów 150x150x3mm z czterema otworami fi12mm na krawędziach kwadratu, a drugi element, to małe uszka o wymiarach około 45x30x4mm również z otworem 12mm. Tak prócz tego, to jakieś kółeczka, kwadraty, prostokąty etc. żeby zaślepić rury i profile ale przedział roboczy grubości dla ciętych elementów to 2-4mm (rzadko więcej).
1. Czy maszyna w tym budżecie spełni swoje zadanie względnie dokładnego i jakościowego cięcia powyższych detali? (zależy mi na tym, żeby wycięty element szedł na produkcję bez gratowania krawędzi),
2. Czy w tym budżecie mogę liczyć na urządzenie z przystawką do profili? (jak już będę miał maszynę, to pobawię się w cięcie profili z włazami do szczebli pod ogrodzenia nowoczesne, bo mam dojście do taniego materiału),
3. Jak szybko maszyna w tym budżecie orientacyjnie może ciąć? W godzinę wytnie bardziej 50, czy 150 tego typu podstawek 150x150x3mm z czterema otworami?
4. Czy bez braku elementarnej wiedzy z zakresu obsługi maszyn numerycznych pchać się w u----i, żeby przycebulić parę pln, czy w ogóle o tym nie myśleć i brać nówkę ze szkoleniem, wsparciem i serwisem? Żadne chałupniczo robione maszyny mnie nie interesują.
5. Mam raczej niezbyt wiele miejsca i chciałbym kompaktową maszynę - czy wzięcie maszyny o mniejszym polu roboczym (przykładowo 2x1m) i ewentualne docinanie ręcznie blach pod wymiar stołu to bardzo zły pomysł? Czy nie bawić się w to i brać stół 3x1,5, żeby mieć święty spokój? (wiadomo, miejsce jest ważne, ale jednak użyteczność maszyny ważniejsza.
6. Czy kompresor dwutłokowy 3kw i 200l baniak starczy na początek, czy będzie lipa i od razu kupować nowy?
#cnc #automatyka #przemysl #pracaspawaczamnieprzeistacza #maszyny #pracbaza #obrobkametali