Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
#depresja #psychiatra #l4

Jak zapytać psychiatrę o zwolnienie lekarskie?
Psychicznie w pracy wysiadam, już od kilku miesięcy jest bardzo źle, teraz doszła mi jeszcze farmakoterapia i coraz bardziej czuję, że nie jestem w stanie tego wszystkiego udźwignąć. Byłam ostatnio u psychiatry, ale nie miałam odwagi zapytać o zwolnienie lekarskie, bo boję się reakcji na taką prośbę, może uzna, że koloryzuję, żeby dostać zwolnienie.
Jak to wygląda z Waszego doświadczenia? Powinnam sama zapytać czy to lekarz powinien zasugerować?
Nie mam w zwyczaju użalania się nad sobą, nie opisuję swojego złego stanu zgodnie z prawdą, nawet przed lekarzem ciężko mi się przyznać do tego jak się czuję, a z drugiej strony, bardzo potrzebuję odpoczynku.
  • 28
boję się reakcji na taką prośbę, może uzna, że koloryzuję, żeby dostać zwolnienie.

@Atinay: Przepisał Ci leki psychotropowe to jak ma teraz uznać, że koloryzujesz? Powiedz mu normalnie co i jak i że potrzebujesz L4.
@ziuaxa bo jest ich znacznie mniej po środku tj albo maja wysoko funkcjonująca depresje albo strzelają samobója, poza tym każdy ma w dupie depresje faceta.
  • 1
@TomaszWKS: niby to wiem, ale mimo tego mój mózg sobie tego nie przyswaja. Ja jestem z tych co to nie potrafią o nic prosić, nie marudzą jak za bardzo boli, a potem ryczą z tego powodu w poduszkę w domowym zaciszu. Wiem, że to niedobrze, ale trudno jest postąpić wbrew sobie jak się tak zachowywało całe życie
@Atinay:

Powinnam sama zapytać czy to lekarz powinien zasugerować?

Lekarz zwykle sam to sugeruje. Podobnie, jak przy innych chorobach robi to internista. Może mu to jakoś wyleciało z głowy, a może trafiłaś na nieodpowiedniego lekarza.
Teraz to już może za późno (a może nie), ale gdybyś poszła jeszcze kiedyś (do innego ewentualnie) lekarza, to w rozmowie połóż nacisk na to, jak bardzo źle na Twój stan psychiczny wpływa praca. Atmosfera czy
  • 0
@Kolejnylogin: bardziej bałam się w ogóle poprosić. Nie potrafię prosić o cokolwiek, a do tego rozmyślam o każdym moim zachowaniu na milion różnych sposobów i w efekcie sama sobie szkodzę. Podczas wizyty coś tam wspomniałam, że praca mnie stresuje, ale nie wchodziłam w szczegóły, lekarz bardziej skupił się na moich atakach paniki i obojętności do życia. Niedługo idę na kolejną wizytę, o ile nie będzie poprawy, może odważę się zagłębić temat
Nie potrafię prosić o cokolwiek, a do tego rozmyślam o każdym moim zachowaniu na milion różnych sposobów i w efekcie sama sobie szkodzę.

@Atinay: Nie jest to wcale takie rzadkie zachowanie. Przynajmniej u ludzi zdolnych do jakiejś autorefleksji (żeby nie powiedzieć autoanalizy ;) ) czyli u tych bystrzejszych :D

Podczas wizyty coś tam wspomniałam, że praca mnie stresuje, ale nie wchodziłam w szczegóły,

@Atinay: No, jeśli sama uciekłaś od tematu,
  • 0
@Kolejnylogin: mój manager skutecznie pracuje na to, żebym żadnej lojalności nie czuła, chociaż mam poczucie obowiązku mimo wszystko. No i wizja natłoku nieruszonych zadań po takiej nieobecności jest przerażająca. Zobaczymy, najpierw muszę się w ogóle odważyć, żeby ten temat poruszyć