Wpis z mikrobloga

NIedawno pytałem, ale nie dostalem odpowiedzi, wiec zapytam jeszcze raz, tylko krócej:

W jaki sposób samemu nauczyć sie projektowania aplikacji mobilnych od zera? Bo zapewne nie wystarczy tylko projektowąć w figmie, tyko trzeba sie nauczyć jakichs rzeczy w stylu prototyupowania, reaserchu, itp. Prawda?

I drugie pytanie - o co mógłbym pytać programiste z ktorym współpracuje na stazu, zeby cokolwiek sie nauczyć w kontekście projektowania aplikacji?
Na ten moment modyfikuje istniejący design aplikacji ktorą on tworzy,. A potem mam tworzyć inną aplikacje od zera i chce sie dopytać kogoś kto sie na tym zna, jak do tego podejść, tak abym jakkolwiek przydał mi sie ten staż zebym mogl potem szukać jakiejś pracy w tym obszarze na juniorskie stanowiska

Dodam, ze jesli chodzi o projektowanie aplikacji to jestem calkowicie początkujący, ale ogolnie jesli chodzi o projektowanie graficzne, to cos tam wiem (skończyłem studia na takim kierunku) tylko ze jak dotąd uczylem sie projektowania pod katem logo, identyfikacji wizualnej, jakichs minimalistycznych plakatow, troche podstaw animacji i niezbyt skomplikownego modelowania 3d

#grafika #ui #ux #webdesign #grafikakomputerowa #figma
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

zacząć od podstaw. Uxstarter.pl i lecisz

@dziendobrry: Troche to wygląda tak jakbym wpisal cokolwiek w google i nie ma nic o UI. Chce sobie chociaz ułożyć w głowie kolejnosć tego jak powinienem do tego podchodzić, co msze robić albo co moge ale nie jest to konieczne itp. czyli rzeczy ktore moze mi powiedziec ktos kto ma w tym jakies doswiadczenie.

Ale jeśli nie chcecie o tym mówić, to chociaz powiedzcie
  • Odpowiedz
@BrotatyChleb: A moze coś z Udemy? 45 dolarow to dla nas duzo, a dla kogos z usa czy zachodnij krajow niewiele, wiec zastanawiam sie nad jakością tego kursu. Moze lepiej szukac czegos w podobnej cenie, ale z polski
  • Odpowiedz
@essos: Za jakość moge akurat gwarantować ( ͡° ͜ʖ ͡°) Moja dziewczyna przeszła przez wszystkie te kursy i jej designerskie portolio >>>>>> innych junioraków ( ͡° ͜ʖ ͡°)

z udemy niestety nie moge nic polecić, bo nic nie znam
  • Odpowiedz
@essos: Naucz się porządnie Figmy. To jest podstawa i da Ci dobre zrozumienie jak budować komponenty. Najlepiej zacznij od kursu Figmy na YouTube po prostu. Jak opanujesz program to się odezwij :)
  • Odpowiedz
@essos: Ja zawsze polecam zrobic screenshot jakieś strony internetowej (ale produktu typu Facebook, Dropbox, Google Docs, Gmail itd) i odwzorować to w Figmie jeden do jednego. To sprawi, ze będziesz musiał samemu znaleźć pewne informacje, np jaki font dany produkt używa, jakie kolory używają. Oczywiście są produkty, w których masz ilustracje ale możesz je zastąpić innymi, darmowymi odpowiednikami. Jak uda Ci się odwzorować to faktycznie potrafisz Figme wystarczająco dobrze i
  • Odpowiedz
@zaxang: Ale takich samych ikon to chyba nie wytrzasne, no nie?

U mnie ogolnie sytuacja wygląda tak, że zrobiłem sobie dwumiesięczny kurs marketingu internetowego Potem była opcja stażow na ktore sie dostałem, a ktore mialy niby rozpoczac sie 1 wrzesnia.. i dla niektorych sie rozpoczeły, ale u mnie przez dwoch "niefortunnych" "prawie pracodawcow", i też przez obsuwy organizatorów, rozpoczelo sie to 28 oaździernika. Prawie wszystkie oferty były około marketingowe, ale pojawila sie też oferta na grafika - i wg. opisu chodziło o projektowanie aplikajci mobilnych - dlatego właśnie sie skusiłem. Od dawna Ui/UX chodził mi po głowie, ale raz ze nie wiedzialem jak to ugryzc, a dwa mialem słabą motywacje przez to ze wlozylem duzo czasu w inne graficzne branze(studia i czas wolny), a okaząlo sie to stratą czasu (inaczej mowic problem ze znalezieniem pracy). No i jakby kosztem jakiegoś około marketingowego stazu poszedłem właśnie w to projektowanie aplikacji, aczkolwiek troche sie zawiodłem bo okazalo sie, że gość ktory mnie zatrudnił i z ktorym współpracuje jest tylko programistą tych aplikacji. Myslalem ze zna sie na designie albo ma w zespole jakiegos grafika (w rozmowie telefonicznej mowił w liczbie mnogiej jako "My"), a tak naprawde chyba jest sam i jedynie zleca ludziom rozne rzeczy na ktorych sie nie zna

W każdym razie jest jak jest, i skoro juz tu jestem, to chce wyciągnąć z tego stązu ile sie da, żeby mieć szanse gdzieś sie zaczepić na juniora w tej dziedzinie. Dlatego wlasnie potrzebuje jakichs wskazowek zebym wiedzial, ze jestem na dobrym torze i zeby cokolwiek mi ten staż dał. Moze wiesz co moglbym pytac tego programiste, zeby cos sie od neigo
  • Odpowiedz
@essos: dokładnie takich samych na pewno nie, ale myśle, ze podobne na pewno. Generalnie korzystaj z jednego iconsetu żeby wizualnie one wspólnie grały, a nie wszystko „z innej parafii”.

Jeśli chodzi o branże, zdecydowanie UI/UX. Na Twoim miejscu szukałbym pracy typowo jako Product Designer, a nie „grafik”. Grafik przygotowuje rożnego rodzaju kreatywne materiały. Product Design to nie jest rysowanie tylko projektowanie. Wyobraź sobie osiedle. Rolą UX jest sprawienie, ze aplikacja spełnia wymagania. Rola UI jest nadanie estetycznego i spójnego wyglądu. Oczywiście UI i UX maja wspólny mianownik.

Jakiego rodzaju aplikacje robisz obecnie? W jaki sposób otrzymujesz informacje co masz
  • Odpowiedz
@zaxang: Dziękuje Ci bardzo za taką merytoryczną odpowiedź :)

Jakiego rodzaju aplikacje robisz obecnie? W jaki sposób otrzymujesz informacje co masz zrobić?

@zaxang: To co jak dotąd robiłem to głownie modifikacje istniejacego już designu aplikacji, ktora ma służyć do nawiązywania kontaktow w pociągu, widząc w aplikacji profile uzytkownikow ktorzy też tym pociągiem podróżują (tworzy sie profil z opisem, zainteresowaniami itp. i mozna ze ssobą pisać) A drugą funkcją byloby ostrzeganie kierowcow albo tez pieszych przed nadjezdzającym pociagiem (bedzie mozna zobacyzć lokalizacje
  • Odpowiedz
@zaxang: Dobra, torche za długi był ten post, więc teraz mam tylko dwa krotkie pytania. Wiem ze pisałeś, że nie jest to ważne w jaki sposob robi sie aplikacje, tzn. mozna robic ja na rozne sposoby, ale czesto w ofertach pracy widywałem w wymaganiach albo obiwiązkach "tworzenie prototypów" - i jesli mam zrobiony juz schemat blokowy, to wlasnie prototypy powinny być nastepnym krokiem?
  • Odpowiedz