Wpis z mikrobloga

@Anjay: ogólnie nie bardzo. Znalazłem tylko w jednym miejscu, w którym miały najwyraźniej dogodne warunki. Zbocze górki z południową wystawą i ziemią rozoraną przez dziki.
  • Odpowiedz
@erwinketa: schab, karkówka i boczek w równych proporcjach. Przyprawiam majerankiem, czosnkiem, pieprzem, gorczycą, kolendra i kminkiem. Te trzy ostatnie można ewentualnie zastąpić pieprzem ziołowym, który u większości producentów głównie się z nich składa. Ja wolę jednak ziarna pełne lub lekko rozdrobnione w moździerzu tak żeby były widoczne w przekroju. Kiełbasa aromatyczna, dla mnie to dokładnie to do czego dąrzyłem tworząc kiełbasę typu swojskiego. Zbiera same bardzo dobre oceny :)
  • Odpowiedz
@erwinketa: Parzę :) W przypadku kiełbasy nie mierzę temperatury w środku - zawsze 20 minut w temperaturze ok. 75-80 stopni i zachowuję powtarzalność wyniku. Jest fajnie zwarta i soczysta. Mięso parzę do osiągnięcie 65-68 stopni wewnątrz.
  • Odpowiedz
@erwinketa: Schab na szarpaku, boczek na 8 mm, a boczek na 5 mm albo makówce. Tym razem mieliłem na makówce i wyszło bardzo spoko. Przypraw dodaję na kilogram: pieprz 2,5 grama, czosnek suszony 2 gramy, majeranek 2 gramy, ww. przypraw ziarnistych łącznie lub pieprzu ziołowego 2 gramy. Dodaję też 20 gramów mleka w proszku oraz żółtko na kilogram w roli emulgatorów, dzięki nim kiełbasa wychodzi mi dużo bardziej soczysta i
  • Odpowiedz