Wpis z mikrobloga

Ten kraj to naprawdę piekło kobiet XD
Napisalam na czacie do internisty z prośbą o tabletkę dzień po (nie było żadnych wizyt do ginekologa czy to telefonicznie czy na żywo, a wiadomo że w tej sytuacji liczy się czas).
Pani napisała że, że wystawi preparat, choć nie jest jest to zgodne z jej światopoglądem ze względu na działanie wczesnoporonne XD Przecież ta tabletka nie ma takiego działania. I co mnie obchodzi jej swiatopoglad.
Domyślam się że jakby to nie był Luxmed to tabletki od tej pani bym nie dostała.
#antykoncepcja #seks #pieklokobiet
  • 133
Przecież ta tabletka nie ma takiego działania.

@Mrs_Red:

EllaOne - zawierają substancję aktywną octan uliprystalu. Hamuje on owulację. Dodatkowa substancja powoduje zaś zmiany w endometrium, jeśli owulacja miała już miejsce. Utrudnia to implantację zarodka.

Tabletki Escapelle doprowadzają do zmian w endometrium, co skutkuje tym, że zagnieżdżenie się zarodka jest niemożliwe

Jeżeli utrudnia implantację zarodka, to według mnie jest to właśnie działanie wczesnoporonne. WHO twierdzi inaczej, ale jest napisane, że uniemożliwia zagnieżdżenie
chciałabym zobaczyć jak w świecie, w którym dzieci rodzą mężczyźni radzą sobie ci wszyscy "wolnościowcy" konfederaci zmuszani do podporządkowania swojego życia płodowi Xd

@WykopMozeMiSkoczycNaSnakaZwierzaka: No to jest raczej proste do przewidzenia:
- Popieraliby tabletki po bez recepty i traktowali aborcję jako normalny zabieg medyczny
- Nikt by nie mówił "co to za problem, można urodzić i oddać" oraz "trzeba ponosić konsekwencje swoich działań"

Czyli w sumie w momencie kiedy sprawa zaczęła
@CheSlaw Chodzi o nieprzyjemne uwagi Pani doktor, które były błędne. Tabletka po to nie jest tabletka poronna i trzeba to nagłaśniać, bo jak będziemy przyzwalać na takie komentarze to zaraz nam zakażą korzystać z tabletek antykoncepcyjnych i prezerwatyw.

@Mrs_Red Skoro to było na czacie to było zrobić screeny a potem skarga. Nie po to płacisz za luxmed aby wysłuchiwać takich bzdur.
@saikomiki: moja żona miała podobnie, ale wysłali na łyżeczkowanie - choć przez pewien czas przetrzymywali na naturalne. Tabletkę i tak dali przed zabiegiem. Także pewnie zależy od szpitala i wymówek.
@saikomiki: miałem to samo… współczuje małżonce… niedowierzałem w ten ciemnogród, w szpitalu powiedzieli, ze trzeba czekać na zabieg w czwartek, bo tylko wtedy są wykonywane- powiedział to lekarz w pt.

6 dni miała nosić martwy płód w sobie. Po 5 dniach zemdlała, oczywiście przypadło to na strajk pogotowia ratunkowego. Na oddziale stwierdzili, ze poczekają do następnego dnia bo już jeden dzień tylko został i nie warto zaczynać wcześniej, w nocy atak,
Jak weźmiesz raz w kryzysowej sytuacji to nic się nie stanie, jak słyszę argument że nastolatki to brały jako cukierki to... Ta tabletka kosztuje 120 zł, raczej nawet dzieci wiedza ze taniej kupić gumk

@Mrs_Red: Nie sądzę, że będą ludzie jedzący jak cukierki. Po prostu część leków, która bardzo mocny ma wpływ na organizm powinna być z ograniczonym dostępem. Ludzi głupich jest więcej niż Ci się wydaje.
Mój były IQ 142,
@NdFeB: Nieprawda. Badania kliniczne środków antykoncepcyjnych są przeprowadzane przy prawidłowym używaniu, więc te kilka setnych procenta to po prostu naturalne uwarunkowania przez które tabletka nie zadziałała.
@peszek_leszek: spoko, bardziej chodziło mi o faktyczną skuteczność niż tą z badań klinicznych bo dużo więcej kobiet "wpada" na tabletkach niż powinno. Swoją drogą myślę że całkiem dużo przestaje brać bo che dziecka, a facet się nie zgadza