Wpis z mikrobloga

@ReggieNoble: nie wiem gdzie wy macie oczy, YT faktycznie robił recoding starych filmów na nowe kodeki, ale teraz 480p wygląda dużo lepiej niż stary "blokowy" MPEG, więc 720p musi wyglądać lepiej niż kiedyś. Raczej oglądacie stare filmy nagrywane ziemniakiem w 320p na monitorach o 2x wyższej rozdzielczości niż w 2010 przyzwyczajeni do ostrego 4k i nie pamiętacie jak to wyglądało kiedyś.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Saly: sory, źle napisałem. od 1440p jest vp9, poniżej 1080p.

Nie dotyczy to dużych kont - ci mają vp9/av1 na wszystkim. Ale od ilu subskrypcji, to już się tylko YouTube.
  • Odpowiedz
@Kliko: przypomniało mi się, że czytałem bloga o tym. W skrócie to yt ma algorytmy, które oceniają jak bardzo opłaca się kompresować dany film. Jak AI uzna, że film będzie mocno oglądany to idzie w AV01 odrazu. Jak to jakiś semi prywatny film typu kilkaset wyświetleń to leciało h264. Ma to sens, bo oszczędzałą moc przerobową
  • Odpowiedz
co Ty za bzdury piszesz. Przecież od kilku lat YT zmniejsza bitrate filmów

@KrzysztofMickiewicz:
Jedno zjawisko nie wyklucza drugiego. Nie napisałem nigdzie, że youtube NIE zmniejsza bitrate tylko że nawet w przypadku transkodowania na bitrate wyższy tracimy część informacji gdy kompresujemy stratnie materiał już raz poddany takiej kompresji.
  • Odpowiedz