@Boreas_Linvail: Dziękuję, fajny tekst, wartościowy. Kilka razy śmiechłem. Aczkolwiek dość mocno ukierunkowany jeśli chodzi o przyczyny, powody. Raczej do młodszych osób trafi i w sumie to może i dobrze. Do mnie osobiście nie trafia punkt na temat, nazwijmy to "życia po śmierci".
@TomaszWKS: Chcesz o tym pogadać? Bardzo chętnie się dowiem, dlaczego do Ciebie to nie trafia. I cieszę się, że śmiechłeś ;] Taki był, w małej części, cel.
@Boreas_Linvail: To proste. Nie trafia ponieważ mam inne przekonania, po prostu.
Jeśli odrzucimy z tych rozważań religie, to umiera mózg, a w raz z nim świadomość. Gaśnie światło, nie ma cię. Nie ma nawet znaczenia czy kiedykolwiek istniałeś.
Jeśli weźmiemy pod uwagę religie inne niż chrześcijaństwo no to do mnie nie trafiają bo tak jakby... jest mi to obce i w to nie wierzę. A religie które oferują zbawienie w zamian
@TomaszWKS: Ok! I to potrafię uszanować. Ty chociaż wiesz, że to twoje przekonania - nie zaś prawda objawiona. Proszę zauważ tylko jedno: nauka na ten moment mówi: "nie wiemy tego!" I to jest w zasadzie jedyne, co chcę tym punktem przekazać. Najbardziej rzetelna w świetle nauki, najbardziej agnostyczna możliwa odpowiedź na ten moment, to "nie wiemy co jest po". To może oznaczać, że po śmierci jest gorzej, ale tylko teoretycznie. W
Co powstrzymuje cię przed samobójstwem?
Jeśli odrzucimy z tych rozważań religie, to umiera mózg, a w raz z nim świadomość. Gaśnie światło, nie ma cię. Nie ma nawet znaczenia czy kiedykolwiek istniałeś.
Jeśli weźmiemy pod uwagę religie inne niż chrześcijaństwo no to do mnie nie trafiają bo tak jakby... jest mi to obce i w to nie wierzę. A religie które oferują zbawienie w zamian
@TomaszWKS: Tak, jeśli świadomość jest wytworem mózgu. A jest?
@NoMoreTearsJustSmile: śmierci naturalnej też będziesz się bać?