Wpis z mikrobloga

#leasing #sprzedazsamochodu #pytaniedoeksperta #kredyt
Cześć, mam problem. Sprzedaje samochód, jest kupiec który chce go kupić i bierze na to pożyczkę leasingową. Przyjeżdża dzisiaj do mnie, piszemy "umowę końcową" przelewa mi 1/3 i bierze dokumenty i blachy, jedzie przerejestrować i po rejestracji bank mi wypłaca resztę kasy. I teraz mam dylemat, nigdy tak nie robiłem, czy to normalne, że daje komuś dokumenty i właściwie przenoszę prawo własności przed otrzymaniem kasy?
Będzie zapis w umowie, że po wpłacie reszty kwoty jest przeniesienie praw własności.
  • 84
@Teoriawojny: To jest normalna procedura przy pożyczce leasingowej, sam brałem pożyczkę leasingową zamiast normalnego leasingu, bo sprzedający był osobą prywatną i bardziej mi się opłacało brać w taki sposób. Ja spisywałem umowę wstępną, wpłacałem chyba 20k na konto sprzedającego, wszystko wysyłałem wtedy do Idea Getin Leasing, jak dali decyzje pozytywna to podpisałem umowe, wziąłem blachy od sprzedającego (tez się trochę bal, bo pierwszy raz taka procedura, ale zadzwonił do mojego doradcy
@Teoriawojny: takie są procedury. Leasing płaci po rejestracji pojazdu- jeżeli to nie jest autoryzowany sprzedawca ( w obawie np. Przed tym
Iż samochód nie będzie można przerejestrować ). Wez zamowienie od banku bądź promesę i będzie Ok. Jak Będziesz miał pieniądze na koncie to wydasz mu auto.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Teoriawojny: Ty nie musisz się znać na formach finansowania. Jako sprzedawca oczekujesz danej kwoty za swoją rzecz i nie wierz w żadne historyjki o późniejszych ratach itd. Nie jesteś bankiem aby rozkładać zakup na raty ponosząc ryzyko braku ich spłaty.

Czy kupiec przynosi gotówkę czy robi przelew czy ma kasę z pożyczki, mało cię powinno interesować. Ty masz mieć wpierw kasę by przekazać prawa do sprzedawanej rzeczy.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Nieznajomość prawa szkodzi. My zapłacili, a przerejestrować nie chco ¯_(ツ)_/¯

@OptiFinance: W jakiej sytuacji, gdy umowę kupna podpisujesz z właścicielami auta wpisanymi w dowodzie rejestracyjnym, mogą ci go nie przejestrować?
@m0rgi: Jeżeli na aucie jest zastaw sądowy, to nie jest on widoczny w DR. Będzie go natomiast widział wydział komunikacji i odrzuci nam rejestracje. A zastaw ma miejsce jak umowa finansowania przewidywała tzw. zabezpieczenie miękkie, czyli bez wpisu banku w dowód. Miałem z 2 takie sytuacje u klientów, przy czym 1 sprawdził bank, bo akurat zastaw był w tym samym banku, a 2 auto wyłapał wydział komunikacji.

https://www.auto-swiat.pl/porady/prawo/zastaw-bankowy-jak-sprawdzic-czy-nie-ciazy-na-aucie/gt9psws
@Teoriawojny: umowa przedwstępna z zapisem, ze przekazanie pojazdu nastąpi po opłaceniu pełnej kwoty do jakiegoś terminu. Kupujący sobie zabiera to do banku, oni widza, ze faktycznie trzeba wypłacić mu pieniądze i za kilka dni przyjeżdża po odbiór z pełna kwota. Innej opcji nie widzę. Kupowałem podobnie kiedyś, ale od firmy i nie było umowy a faktura proforma
@Euphor: no typa też nie stać na to auto, skoro musi brać lising, kredyt

I dlatego jest właśnei kryzys. Bo głupie gołodupce jak ty, kupują na kredyt, a potem ich "interesy" trzeba wspierać z państwowej kasy, bo idioci bankrutują po miesiącu zastoju.
@TheGreenBastard: jakie fakty? Optymalizacja kosztów to dla ciebie abstrakcja i dlatego sie tak przed tym bronisz? :D od państwa to ja dostaje podwyżki składek, dziekuje bardzo :) a gnida to wiesz kogo możesz nazywać ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Teoriawojny: Z całym szacunkiem, ale sugerowanie się wpisem "kefas_safek", który na chwilę obecną ma 900+ plusów bo sobie wymyślił jakieś procenty i procedury to powodzenia, reszta plusując typka wprowadzają tylko w błąd innych, "nie znam się ale wypowiem". Nawet sobie nie zdając sprawy ile ludzi bierze w finansowaniu samochody. Połowa osób z komentarzy nie ogarnia różnicy między leasingiem operacyjnym a pożyczki leasingowej a to dwie różne rzeczy, dodatkowo sugerując, że kto