Aktywne Wpisy

Kantar +16
Moja żona jest w ósmym miesiącu ciąży.
I tak skomentowałem dziś, że wygląda jak spompowana i ogólnie ciąża nieźle zmienia (pobrzydza) twarz itd.
Ale nie tak negatywnie, tylko ogólne przemyślenie bo wiadomo, że po ciąży to zniknie. Więc nie nazywam ją ogólnie brzydką tylko akurat w tym konkretnym stanie, że wygląda gorzej.
Daaawno tak się nie obraziła. Nie wiem czy to hormony czy faktycznie aż tak mocno pojechałem. xD Ale nie wydaje
I tak skomentowałem dziś, że wygląda jak spompowana i ogólnie ciąża nieźle zmienia (pobrzydza) twarz itd.
Ale nie tak negatywnie, tylko ogólne przemyślenie bo wiadomo, że po ciąży to zniknie. Więc nie nazywam ją ogólnie brzydką tylko akurat w tym konkretnym stanie, że wygląda gorzej.
Daaawno tak się nie obraziła. Nie wiem czy to hormony czy faktycznie aż tak mocno pojechałem. xD Ale nie wydaje

danek01 +18
Czy macie jakieś hasła lub powiedzonka które kojarzą was się odrazu ze zmarłymi dziadkami?
Mój dziadek zawsze na pytanie „po co?” Odpowiadam mi „poco to się nogi nocą” xd
Mój dziadek zawsze na pytanie „po co?” Odpowiadam mi „poco to się nogi nocą” xd

![W Medyce ruszył protest rolników. Jesteśmy na miejscu! [AKTUALIZACJA]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/cd428a75fd2e52557dd8ae0799972e0d4dffcfc6596884c69a362f5cf87bc3f4,q80.jpg)

Będę wdzięczny jeżeli poświęcisz chwilę i wyrazisz swoją opinię. Jeżeli nie chcesz czytać tyle tekstu, to możesz od razu przejść do PYTANIA ZASADNICZEGO pod koniec.
Lubię sobie poczytywać tagi budowlane na wykopie oraz pooglądać tego typu kanały na YT. Patrząc na projekty sprzedawane przez różnych jutuberów oraz inne projekty domów w okolicach 100 - 110 m2 i widząc ich błędy ergonomiczno-funkcjonalne, jakiś czas temu urodziła się we mnie potrzeba stworzenia czegoś co te błędy wyeliminuje. Plan jest taki, aby był to dom wygodny, prosty w budowie oraz z rozwiązaniami, które nie drenują kieszeni. Skierowany w zamyśle dla przeciętnej pary lub rodziny 2+1/2. Jakiś czas temu wklejałem na wykopie pewne koncepcje, ale od tego czasu doszło do pewnych optymalizacji.
Projekt ma dokładnie 115,98 m2 – w tym salon z kuchnią 46 m2, 3 pokoje, 2 łazienki, spiżarnia, pomieszczenie gospodarcze z funkcją pralni. Każde pomieszczenie zostało zaprojektowane tak aby umożliwiało korzystanie z urządzeń/mebli zgodnie z zasadami ergonomii. Same meble/urządzenia też wygodnych rozmiarów (łóżko w sypialni 180 cm, stół w jadalni 240x100 cm, indukcja 80 cm, prysznic 90 cm, wanna 80x180 cm).
Kuchnia, czyli zazwyczaj najdroższe pomieszczenie w domu, ma takie wymiary, które umożliwiają łatwe zamówienie mebli chociażby w IKEA (wielokrotność zabudowy 60 i 80 cm). Rozmieszczenie AGD pozwala na uzyskanie wzorcowego trójkąta roboczego z zachowaniem ciągów blatu roboczego. Sypialnia też ma takie wymiary, aby po otynkowaniu ścian zostało 300 cm na 6 modułów IKEA PAX (wnętrza szaf dostosowujecie dowolnie pod siebie).
Nadrzędnym celem było również zgrupowanie obok siebie łazienek oraz pomieszczenia technicznego, z zastrzeżeniem żeby pomieszczenie to nie miało styczności z żadnym pokojem ze względu hałasy mogące dobiegać z różnych urządzeń tam zainstalowanych. Bliskość punktów poboru ciepłej wody (prysznic/wanna) pozwala na zrezygnowanie z cyrkulacji ciepłej wody, a sama instalacja hydrauliczna jest mega krótka, prosta i skondensowana = oszczędność kasy.
Chciałem również aby sypialnia główna znajdowała się domyślnie po stronie północnej. Przebywamy tam zazwyczaj tylko rano i wieczorem, więc nie ma sensu jej umieszczać po słonecznej stronie domu. Dzięki temu pozostałe dwa pokoje od strony ogrodowej mają dostęp do światła naturalnego w ciągu dnia . Jest to również jedyne pomieszczenie, które jest styczne z łazienką, ale za to wszystkie podejścia generujące hałas są na przeciwległej ścianie.
Celem było również umieszczenie dwóch pełnoprawnych łazienek, a nie tylko łazienka + osobne WC. Umożliwia to ogarnięcie się dwóch osób w tym samym czasie bez potrzeby kolejek.
Maksymalnie zredukowane metry kwadratowe na korytarz. Udało się zejść poniżej 6 m2.
Salon w kształcie prostokąta jest znacznie bardziej praktyczny niż w kwadracie. Pomieści duży stół z wygodnym obejściem wokół, a kanapa jednocześnie nie znajduje się 5 metrów od ścianki TV z pustą przestrzenią po środku (wtedy to nawet 75 cali wydaje się małe).
PYTANIE ZASADNICZE: Czy uważacie, że jest sens aby zacząć oferować taki projekt domu komercyjnie? Uważam, że się wyróżnia pod kątem funkcjonalnym na tle reszty masowców, ale z drugiej strony będzie to kolejne masowiec do 120 m2, ale za to bardzo dopracowany. Myślicie, że jest szansa, że będzie zainteresowanie takim projektem przez przeciętnego Kowalskiego?
Skupiając się tylko na jednym projekcie mogę zaoferować zestawienia materiałowe co do śrubki, szczegółowe wyceny konkretnych etapów, dopracowane i zoptymalizowane projekty branżowe (np. rekuperacja czy podłogówka do ułożenia samemu), schematy rozłożenia np. styropianu pod podłogówkę aby było jak najmniej strat materiału, kompletny schemat ze wskazówkami jak rozmieścić sufit podwieszany, trasy prowadzenia instalacji wodnej w warstwie ocieplenia aby było optymalnie. Wskazówki wykonawcze do różnych etapów budowy, dotyczące również zachowania szczelności budynku itp. Po prostu każdy etap budowy byłby konsultowany z fachowcem/fachowcami w celu optymalizacji rozwiązań i kosztów.
Projekt miałby zastosowane takie rozwiązania aby wiele prac można było wykonać samodzielnie, a nawet jak ktoś nie będzie chciał robić samemu, to będzie miał narzędzia do lepszego kontrolowania wykonawców, którzy przy prostocie rozwiązań będą mieli mniej okazji do spieprzenia roboty.
Nie chciałem żeby taka ściana tekstu wyszła, no ale cóż. W komentarzu wklejam rzut z konkretnymi wymiarami mebli/urządzeń oraz odległościami. W kolejnych proste wizualizacje 3D. Czekam na opinie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#budujzwykopem #budowadomu #nieruchomosci #dom #budownictwo #projektydomow
źródło: comment_16672104209RkHxBsVMxw6foxAIdJbRq.jpg
Pobierz@
Jest przecież tzw. lodówka. Panasonic All In One 7kw wystarczy spokojnie. Zintegrowany zbiornik CWU 185 litrów. Kompaktowe i estetyczne rozwiązanie.
Myślę,
@sixty-five: no właśnie.
Pompa powinna mieć zład wody aby pracować optymalnie. Do tego mając G12w lub podobną taryfę lepiej podgrzać bufor w tańszej taryfie aby minimalizować zużycie w wysokim szczycie. Czyli masz już klocek 80cm na 180cm do tego taki sam na wodę CWU aby nie kotłować jej do 50-60
@Bad_Wolf: Kiedyś oglądałem ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=gJoAzfp_mxo i gościu z Panasonica dosyć dobrze to
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Nie sądziłem, że wykopki to taka wymagająca klientela :D Powiem szczerze, że wydawało mi się, że stworzyłem całkiem mocną i rozsądną pozycję patrząc na to jakie projekty są oferowane, a co lepsze - kupowane.
Mam jeszcze dwa dodatkowe warianty:
122 m2
źródło: comment_1667220016TieO7K6KYEKgZoRlcEsjuF.jpg
Pobierz@sixty-five: bo nie jest (najczęściej, gruntówki są w większości przypadków wyjątkiem). Tyle, że zamiast zapłacić za ogrzewanie po ~50gr/kWh płacisz po ~90gr/kWh.
To miało sens jak był poprzedni system PV gdzie oddawali 80% produkcji niezależnie od taryfy i godziny. Teraz to wygląda trochę inaczej.
Bardziej opłaca się zagrzać bufor do 45st do godziny 6 później z niego ciągnąć ciepło na podłogę do 13, później znowu do 15
źródło: comment_1667220036CfsINOhmgxEeYW8Fc4v38G.jpg
PobierzProblemem aktualnie w mojej opinii staje się dom bez miejsca na pracę dla 2 dorosłych osób. Wiec zamiast pokoju 12m wolałbym 2 mniejsze po 6. Niestety gdzieś pracować trzeba, a jednak wygodniej w swoim mniejszym, niż z żoną przy jednym biurku
W tych projektach wszystkie ściany wewnętrzne to ścianki działowe - do swobodnego przestawiania. Ta gruba 24 cm między salonem a pokojem tez jest działowa, ale z silki żeby wytłumić dźwięki i bez problemu wkuć koryto kablowe dla ścianki TV.
może to głupie ale nie rozumiem tego tak jak ludzie nie rozumieją mojego zdziwienia że nie maja odkurzacza centralnego w nowym domu
@lukaschels: Wydaje mi się, że era bezprzewodowych odkurzaczy i robotów odkurzających zrobiła swoje. Szczerze mówiąc też nie przepadam za tym rozwiązaniem, irytuje mnie ta ciągnąca się rura na wszelkich narożnikach mebli/ścian.
Wiadomo, że pewnie chcą mieć osobistą przestrzeń do której dziecko czy gość nie wejdzie, ale mówiąc szczerze nie czułbym się komfortowo.
Nie wyobrażam sobie wieczorem, jak żona się do łózka kładzie, iść 2 metry dalej, zamknąć drzwi i walnąc kloca, potem szybko zatrzaskując za sobą co by smród nie wleciał.
Plus zero plusów tu widzę gdy wstajecie o różnych porach. Jak ktoś wstaje godzine wcześniej to wychodzi
Jakoś ten argument do mnie nie trafia biorąc pod uwagę wszelkie inne minusy z którymi się będziesz mierzyć na codzień
Wanna fakt, zdecydowanie za mała, żeby miała sens. 180 x 80 to już lepiej w ogóle nie dawać, chyba że typowo pod dziecko.
No i brak