Aktywne Wpisy

aa-aa +351
Właśnie w radiu jakiś koleś opowiada że problemem jest to że w Polsce są ściągane ciągle używane samochody i jego rozwiązaniem jest to żeby Polacy przestali kupować używane samochody a zaczęli kupować po prostu samochody nowe z salonu facet jest po prostu genialny tak proste rozwiązanie a tyle ludzi na to nie może wpaść fajnie tu z rana naprawdę ekspertów różnych posłuchać w różnych dziedzinach

krucjan +6
Długo wyczekiwałem i kupiłem w końcu baldura na promce w sumie dopiero zacząłem ale muszę wam powiedzieć, że trochę ostudził się mój zapał. Po tym jak się nasłuchałem jak ta gra wręcz ratuje dzisiejszy gejming liczyłem na wsiaknięcie w nią jak bagno od pierwszych chwil, że nie będą widział kiedy pół dnia zleciało jak się zagram tym czasem jest na razie, cóż... średnio.
Poczynając od sterowania
Brakuje mi większego zooma.
Przyśpieszanie
Poczynając od sterowania
Brakuje mi większego zooma.
Przyśpieszanie

Będę wdzięczny jeżeli poświęcisz chwilę i wyrazisz swoją opinię. Jeżeli nie chcesz czytać tyle tekstu, to możesz od razu przejść do PYTANIA ZASADNICZEGO pod koniec.
Lubię sobie poczytywać tagi budowlane na wykopie oraz pooglądać tego typu kanały na YT. Patrząc na projekty sprzedawane przez różnych jutuberów oraz inne projekty domów w okolicach 100 - 110 m2 i widząc ich błędy ergonomiczno-funkcjonalne, jakiś czas temu urodziła się we mnie potrzeba stworzenia czegoś co te błędy wyeliminuje. Plan jest taki, aby był to dom wygodny, prosty w budowie oraz z rozwiązaniami, które nie drenują kieszeni. Skierowany w zamyśle dla przeciętnej pary lub rodziny 2+1/2. Jakiś czas temu wklejałem na wykopie pewne koncepcje, ale od tego czasu doszło do pewnych optymalizacji.
Projekt ma dokładnie 115,98 m2 – w tym salon z kuchnią 46 m2, 3 pokoje, 2 łazienki, spiżarnia, pomieszczenie gospodarcze z funkcją pralni. Każde pomieszczenie zostało zaprojektowane tak aby umożliwiało korzystanie z urządzeń/mebli zgodnie z zasadami ergonomii. Same meble/urządzenia też wygodnych rozmiarów (łóżko w sypialni 180 cm, stół w jadalni 240x100 cm, indukcja 80 cm, prysznic 90 cm, wanna 80x180 cm).
Kuchnia, czyli zazwyczaj najdroższe pomieszczenie w domu, ma takie wymiary, które umożliwiają łatwe zamówienie mebli chociażby w IKEA (wielokrotność zabudowy 60 i 80 cm). Rozmieszczenie AGD pozwala na uzyskanie wzorcowego trójkąta roboczego z zachowaniem ciągów blatu roboczego. Sypialnia też ma takie wymiary, aby po otynkowaniu ścian zostało 300 cm na 6 modułów IKEA PAX (wnętrza szaf dostosowujecie dowolnie pod siebie).
Nadrzędnym celem było również zgrupowanie obok siebie łazienek oraz pomieszczenia technicznego, z zastrzeżeniem żeby pomieszczenie to nie miało styczności z żadnym pokojem ze względu hałasy mogące dobiegać z różnych urządzeń tam zainstalowanych. Bliskość punktów poboru ciepłej wody (prysznic/wanna) pozwala na zrezygnowanie z cyrkulacji ciepłej wody, a sama instalacja hydrauliczna jest mega krótka, prosta i skondensowana = oszczędność kasy.
Chciałem również aby sypialnia główna znajdowała się domyślnie po stronie północnej. Przebywamy tam zazwyczaj tylko rano i wieczorem, więc nie ma sensu jej umieszczać po słonecznej stronie domu. Dzięki temu pozostałe dwa pokoje od strony ogrodowej mają dostęp do światła naturalnego w ciągu dnia . Jest to również jedyne pomieszczenie, które jest styczne z łazienką, ale za to wszystkie podejścia generujące hałas są na przeciwległej ścianie.
Celem było również umieszczenie dwóch pełnoprawnych łazienek, a nie tylko łazienka + osobne WC. Umożliwia to ogarnięcie się dwóch osób w tym samym czasie bez potrzeby kolejek.
Maksymalnie zredukowane metry kwadratowe na korytarz. Udało się zejść poniżej 6 m2.
Salon w kształcie prostokąta jest znacznie bardziej praktyczny niż w kwadracie. Pomieści duży stół z wygodnym obejściem wokół, a kanapa jednocześnie nie znajduje się 5 metrów od ścianki TV z pustą przestrzenią po środku (wtedy to nawet 75 cali wydaje się małe).
PYTANIE ZASADNICZE: Czy uważacie, że jest sens aby zacząć oferować taki projekt domu komercyjnie? Uważam, że się wyróżnia pod kątem funkcjonalnym na tle reszty masowców, ale z drugiej strony będzie to kolejne masowiec do 120 m2, ale za to bardzo dopracowany. Myślicie, że jest szansa, że będzie zainteresowanie takim projektem przez przeciętnego Kowalskiego?
Skupiając się tylko na jednym projekcie mogę zaoferować zestawienia materiałowe co do śrubki, szczegółowe wyceny konkretnych etapów, dopracowane i zoptymalizowane projekty branżowe (np. rekuperacja czy podłogówka do ułożenia samemu), schematy rozłożenia np. styropianu pod podłogówkę aby było jak najmniej strat materiału, kompletny schemat ze wskazówkami jak rozmieścić sufit podwieszany, trasy prowadzenia instalacji wodnej w warstwie ocieplenia aby było optymalnie. Wskazówki wykonawcze do różnych etapów budowy, dotyczące również zachowania szczelności budynku itp. Po prostu każdy etap budowy byłby konsultowany z fachowcem/fachowcami w celu optymalizacji rozwiązań i kosztów.
Projekt miałby zastosowane takie rozwiązania aby wiele prac można było wykonać samodzielnie, a nawet jak ktoś nie będzie chciał robić samemu, to będzie miał narzędzia do lepszego kontrolowania wykonawców, którzy przy prostocie rozwiązań będą mieli mniej okazji do spieprzenia roboty.
Nie chciałem żeby taka ściana tekstu wyszła, no ale cóż. W komentarzu wklejam rzut z konkretnymi wymiarami mebli/urządzeń oraz odległościami. W kolejnych proste wizualizacje 3D. Czekam na opinie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#budujzwykopem #budowadomu #nieruchomosci #dom #budownictwo #projektydomow
źródło: comment_16672104209RkHxBsVMxw6foxAIdJbRq.jpg
Pobierzźródło: comment_1667210830s2maU2LfuLsovodxlrbhee.jpg
Pobierzźródło: comment_1667210856rEGhIOheA4kSS2CXpHt3sv.jpg
Pobierzźródło: comment_1667210869Jwsb3SK2zUCoaM7WbqkRcZ.jpg
Pobierzźródło: comment_1667210880wPWqnrmwzijcTW0u8yYWCm.jpg
Pobierzźródło: comment_1667210888MzUx3w5O650iHNnIDiYo2t.jpg
PobierzCzemu w sypialni umiejscowienie centralne łóżka, nie uważasz, że jest przez to spora strata miejsca bo i po jednej i po drugiej stronie jest raczej mało miejsca?
Dla mnie:
- za mała spiżarnia
- kiepskie ustawienie kuchni
- brak garderoby i łazienki przypisanej dla głównej sypialni
- za małe pomieszczenie techniczne zwłaszcza w połączeniu
Może zamiast Paxa w sypialni i dużego pokoju dziecka zrobić garderobę dostępną z korytarza?
Pralnie skonsultowałbym z żoną bo wydaje mi się bardzo daleko usytuowana ;) Dużo drałowania z ciuchami.
@MG78: Nie do końca rozumiem. Miejsce styku łóżka ze ścianą to wezgłowie. 120 cm po obu stronach łóżka to mało?
No jedynie, że po ślubie już nie ruchasz, to obojętnie.
@MG78: Ok, już rozumiem
@sixty-five: płyta jest widoczna z części gościnnej salonu¯\_(ツ)_/¯
Ciekawi mnie jeszcze jak byś to chciał ustawić względem kierunków świata?
@sixty-five: Nie. Piszę to jako osoba która ma coś tam wspólnego z tą branżą. Dlaczego?
Klienci potrzebują albo:
- projekt domu, ale