Aktywne Wpisy
ZielonaOdnowa +45
Mam maly przydomowy sad, wlasciwie ciagle w trakcie tworzenia od trzech lat od kiedy tu mieszkam.
W pewnym momencie, pod wplywem kanalu na yt "polskie superowoce" pomyslalem ze oprocz standardowy wisni, jablek porzeczek, borowek czy malin chcialbym troche mniej spotykanych owocow, posadzilem aronie, rokitnik, pigwowiec japonski i jagode kamczacka, planuje jeszcze wiosna acerole, swidosliwe, actinidie (minikiwi) i roze jadalna.
Macie moze jakies propozycje innych malo popularnych a ciekawych krzewow lub drzew owocowych
W pewnym momencie, pod wplywem kanalu na yt "polskie superowoce" pomyslalem ze oprocz standardowy wisni, jablek porzeczek, borowek czy malin chcialbym troche mniej spotykanych owocow, posadzilem aronie, rokitnik, pigwowiec japonski i jagode kamczacka, planuje jeszcze wiosna acerole, swidosliwe, actinidie (minikiwi) i roze jadalna.
Macie moze jakies propozycje innych malo popularnych a ciekawych krzewow lub drzew owocowych
milo88 +202
Taka sytuacja, zamówiłem towar o wartości około 2750 euro i zapłaciłem kartą wielowalutową kantoru aliora. Stawka wymiany EUR/PLN wg ich aplikacji wynosił 4,47. Zgadnijcie po jakim kursie zrobili przewalutowanie... 4,80 tylko za to że nie wymieniłem środków na euro zawczasu tylko zrobili to za mnie z automatu, przez co skasowali mnie za sam proces wymiany na 900 zł. Podziękuję bardzo za taki kantor, zwykłe cwaniactwo i naciąganie ludzi.
#aliorkantor #alior #aliorbank #
#aliorkantor #alior #aliorbank #
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
(dlaczego kobiety dostają mniejsze wyroki za to samo przestępstwo)
Psychologia ewolucyjna i tutaj udziela wyjaśnienia. W historii kobiety miały bardzo niewielki wpływ na swój los, były może nie rzeczą (to akurat nadinterpretacja feministek) ale człowiekiem za którego do pewnego momentu większości decyzji podejmował ojciec, a później mąż. Z tego względu kobiety mają zauważalnie większą trudność z samodzielnym, odpowiedzialnym i szybkim podejmowaniem dobrych długoterminowych decyzji, nigdy w historii nie musiały tego robić na taką skalę i przez to nie wykształciły cech jakie to premiują, ich wolność trwa dopiero kilkadziesiąt lat. Kobieca intuicja i praktycznie cała psychika jest nakierowana tylko na selekcję genów, jeśli ktoś umie myśleć to zda sobie sprawę co z tego wynika.
Efekt?
Mężczyźni ale i ogólnie całe społeczeństwo ma zauważalną tendencję do postrzegania kobiety jako bezwolnego WIDZA w większości sytuacji, nie jako sprawczego AKTORA zdolnego to kreacji rzeczywistości, a komuś bezwolnemu wybacza się więcej. To z tego powodu wynika wiele dziwactw naszego współczesnego świata. Nie muszę chyba dodawać, że to się źle skończy (może nawet bardzo źle), pytanie tylko jak i kiedy.
#logikarozowychpaskow #rozowepaski #przemyslenia #blackpill #zwiazki #pieklokobiet
Społeczeństwo wybacza kobietom więcej i traktuje je ulgowo, bo zwyczajnie kobieta stanowi większą wartość genetyczną niż mężczyzna. Kobieta to niemal pewna szansa na przekazanie genów dalej, dlatego stawia się je na piedestał i traktuje z pobłażaniem dla dobra przetrwania gatunku.
W kwestii podejmowania decyzji - przyczyną że jest żadna
Od siebie dodał bym jeszcze, że hipergamia nigdy nie byłą głównym czynnikiem wpływającym na wybór partnera przez kobietę. To był prymitywny sposób na uspokojenie się kobiety neolitycznej i na zapewnienie eliminacji najbardziej wadliwych genów z puli. (nie będę pisał jak bo to parę akapitów). To dopiero zmiany społeczne i technologiczne doprowadziły do tego co mamy obecnie.
Inteligentne kobiety z predyspozycjami do odroczonej narody całe swoje płodne lata spędzają
Wszystko w imię urojonej równości i wolności wyboru. Rozwala mnie to! xD
Jak można
@Fekalny_okuratnik: Jeśli ten system nadal istnieje to nie jest sprzeczny z założeniem. To jest cena jaką gatunek zapłacił za wielką głowę z wielkim mózgiem i długi rozwój dzieci.
Dlaczego to nie funkcjonuje powszechnie u zwierząt które nie mają żadnych kulturowych norm zachowania. Nic zupełnie ich nie powstrzymuje a jednak u większości zwierząt nadal samice są bardzo wybredne i to one dokonują selekcji genów.?
Oczywiscie są zwierzęta których głowną strategią reprodukcyjną są gwałty ale wcale nie stanowią większości.