Wpis z mikrobloga

Mirkowi programiści,

Piszę program na zaliczenie zajęć w C i mam taki oto problem:

Program pobiera z pliku linię w formacie treśćpytania [tabulator] liczbapunktów. Później muszę to wrzucić do listy dwukierunkowej o dwóch wartościach - pytanie oraz liczba_punktów. W jaki sposób mam rozdzielić tekst ze spacjami (scanf byłby wygodny, ale chyba z tej racji właśnie odpada) od liczby?

Zależy mi na tym, aby pytanie miało czystą postać (tj. bez tabulatora na końcu).

#programowanie #jezykc #informatyka
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nigdy nie należy używać tej funkcji. Jeśli jest to jednak konieczne, należy zauważyć, że:

wcześniej tego nie zauważyłem, coś mi mówi że zaraz zostanę zmasakrowany gdy inne mirki wróco xD

wywróżyć nie wywróżę co się dzieje(ale polecam visual studio jak masz okazję ściągnąć, bardzo ładnie można debugować i odkrywać różne dziwne rzeczy), ale ew. mogę zasugerować trochę brudniejsze rozwiązanie, jak http://www.cplusplus.com/reference/cstring/strrchr/ - wrzucanie w miejsce znalezionego '\t' \0, i jako string posłużyby
  • Odpowiedz
@ntskj: Przeczytałem to ostrzeżenie. Skonsultuję to z prowadzącą jeszcze, więc nie ma problemu ;)

Visual Studio Ultimate 2013 mam, ale coś mi nie szło pisanie w C, tzn. chyba na chama usunąłem za dużo plików i nawet nie wiedziałem jak mam sobie include zrobić xD
  • Odpowiedz
@ntskj: Najlepsza byłaby funkcja, która potrafiłaby rozdzielić ciąg po separatorze na elementy tablicy - takie rozwiązanie byłoby w miarę dobre i czyste ;)
  • Odpowiedz
@czuraj: w VS najlepiej zacząć pisanie od pustego projektu i dodać pliki jakie chcesz - a podkreślam że warto, bo jest bezkonkurencyjny jeżeli chodzi o łatwość debugowania i znajdywania jakichkolwiek błędów(też sobie radośnie klepię projekt w C na zaliczenie i pomaga znaleźć głupie błędy jak np. brak jednej linijki dzięki czemu jedna lista rekurencyjnie ląduje w drugiej i podczas działania programu wielkie zdziwienie, gdy dane zamieniają się miejscami)
  • Odpowiedz
@ntskj: Na kole .NET prowadzący nam pokazywał obsługę debugowania w VS i byłem po prostu zachwycony. Nawet miałem zamiar pisać, ale jak mówię - coś mi nie szło :)
  • Odpowiedz