Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@cotidiemorior: Nie czytałem zbyt dużo książek sf, ale polecam "Cichą Wojnę"(zwłaszcza pierwszą część serii o takim właśnie tytule, drugą, czyli "Ogrody Słońca była już nieco gorsza, pozostałych części niestety nie przetłumaczono), autor Paul McAuley
  • Odpowiedz
@ryhu: z tego co mi się podobało to opowiadania Dukaja (ale na powieści chyba jeszcze nie mam odwagi, szczególnie po Królu bólu xd), Wieczną wojnę, coś tam Lema, Pompę nr 6 i opowiadania, Gniazdo światów, Ślepowidzenie i Echopraksję, Diunę, Trzy stygmaty Palmera Eldritcha i Ubika, Marsjanina, Nie licząc psa, Kantyczkę dla Leibowitza, Spotkanie z Ramą, Strugackich to o stalkerze i Koniec akcji Arka, Genesis Bernarda Becketta, Cieplarnię, trylogię MadAddam. I
  • Odpowiedz
@cotidiemorior: Nie przeczytałem całej serii i zacząłem w sumie od późniejszej (powstała później ale chronologicznie jest pierwsza) i raczej źle zrobiłem, więc zacząć od oryginalnej fundacji.
Jakieś arcydzieło to nie jest, taka space opera ale czyta się całkiem wartko no i czuć ten posmak starego Sci Fi z lat 50, chociaż jest on dość delikatny. Jakbym nie wiedział to bym uznał że książka powstała z 10-15 lat później.
  • Odpowiedz
@cotidiemorior: duzo ich, sci fi to pojemny gatunek i obejmuje zarowno fajne space opery jak Expeditionary Force czy the Expanse, kucupały jak Nostradamus zjadl mi chomika czy Dirka Gentlyego, eksperymenty jak Hyperion, dystopie jak Paradyzja czy Apostezjon, pierwszy kontakt jak Wspomnienia o przeszlosci Ziemi, young adult jak Skyward, eksperymenty jak Gniazdo swiatow, czysty fun jak Wzlot i upadek dodo lub Rekursja, ambitniejsze jak Ślepowidzenie... zalezy czego szukasz.
  • Odpowiedz
@KubaGuziq: w sumie to cokolwiek oby dobre, z twojego komentarza czytałem Ślepowidzenie i Gniazdo światów i były super, oglądałem Paradyzję i Dirka Gently'ego (mam zamiar też przeczytać obie) i też mi się bardzo podobało
@qwlghm: jak tak patrzę to tylko Trawę czytałem i była ok, ale nic wybitnego. Na resztę też zerknę.
  • Odpowiedz