Wpis z mikrobloga

#neovim #vim #linux #naukaprogramowania
lsp clangd w neovimie mi płacze, bo próbując dołączyć bibliotekę iostream, nie widzi biblioteki stddef.h.
Próbowałem reinstalować clang, zmieniac go na ccls, reinstalowac gcc, modyfikować zmienną PATH, ale nic nie pomogło. Ma ktoś pomysł co może być przyczyną? Googluje od 3 dni, i nic znaleść nie mogę :/
Używam linuxa arch, neovima 0.9 nightly, mój config jest tutaj.
Config lsp jest w lua/setup/lsp.lua
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grappas: ja co ciekawe w ogóle nie mam w repo samego clangd (jest wersja coc, ale ja mam lsp). Zgaduje że jest dostarczany razem z clangiem / llvm. Sprawdzałem z astrovimem, i na nim clangd działa z miejsca, więc to na 100% coś z moim configiem neovima
  • Odpowiedz
@RedveKoronny: bo clangd jest dostarczane z clang lub llvm. Zależy od distro, ale w przypadku Archa z paczką clang. W samym terminalu mam 14.0.6. Neovim najwidoczniej modyfikuje $PATH, żeby mógł dostarczyć swojego clangd.
  • Odpowiedz
@grappas: sprawdzasz wersję clang, czy clangd? Bo clangd wydaje mi się, że w terminalu powinien mieć wyższą wersje i tak.

Mój path wygląda tak:

echo $PATH
/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/bin:/usr/lib/jvm/default/bin:/usr/bin/site_perl:/usr/bin/vendor_perl:/usr/bin/core_perl:/usr/include/linux:/usr/lib/jvm/default/bin
  • Odpowiedz