Cześć Mirasy, będę brał internet na nowe mieszkanie, mam upc bez umowy wiążącej. Mam 300mb/s za 59zl Mogę wziąć w sumie na 12m umowę i proponują mi w tej cenie 700mb/s Lub te 300mb/s za 55zl Używamy i ternetu do zwykłej pracy na komunikatorach i do oglądania vod w 4k Ne ściągamy ani nie wysyłamy żadnym większych plików. Czy jest mi potrzebne te 700? Czy zostać przy 300?
@qbeusz:zależy skąd oglądać. netflix zdaje się ~17, bo reenkoduja filmy z niższym bitrate aby na serwerach oszczędzać. W sumie chyba wszystkie tak robią serwisy streamingowe (gdzieś czytałem, ze amazon prime video 4k miał bitrate 11Mbps w jakimś filmie).
jak się chce 'prawdziwe' 4k to chyba trzeba z torrenta streamować stremio i wtedy faktycznie 100+ się przyda jak ktoś w 2h chce zassać 80GB filmu
Mam 300mb/s za 59zl
Mogę wziąć w sumie na 12m umowę i proponują mi w tej cenie 700mb/s
Lub te 300mb/s za 55zl
Używamy i ternetu do zwykłej pracy na komunikatorach i do oglądania vod w 4k
Ne ściągamy ani nie wysyłamy żadnym większych plików.
Czy jest mi potrzebne te 700?
Czy zostać przy 300?
#internet #komputery #swiatlowod #pytanie
#kiciochpyta
4k potrzebuje moim zdaniem więcej niż 300mb/s
korzystasz z wifi czy po kablu?( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
netflix zdaje się ~17, bo reenkoduja filmy z niższym bitrate aby na serwerach oszczędzać. W sumie chyba wszystkie tak robią serwisy streamingowe (gdzieś czytałem, ze amazon prime video 4k miał bitrate 11Mbps w jakimś filmie).
jak się chce 'prawdziwe' 4k to chyba trzeba z torrenta streamować stremio i wtedy faktycznie 100+ się przyda jak ktoś w 2h chce zassać 80GB filmu