Wpis z mikrobloga

@OnceUponATime_: ale serio jak czasami czytam na mirko jak ludzie się pytają "ile dać chrześniakowi do koperty" itp. i ludzie odpowiadają 1000 zł, to w sumie cieszę się, że nikt mnie w to nigdy nie zdołał wkręcić xD
  • Odpowiedz
@OnceUponATime_: Polecam wypisać się z religii w czasie obowiązkowej edukacji albo złożyć apostazję - wtedy nie da się być chrzestnym w oczach kościoła i ma się dobrą wymówkę dla sekciarskiej rodziny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Davidozz Jak się jest p---ą i nie potrafi uargumentować swojego zdania to tak, niezła wymówka ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ja już odmówiłem 2x, bo co to za chrzestny, jak nie wychowuje w wierze chrześniaka, bo sam jest niewierzący.

No ale nie wiem czy proszący skumali, skoro sami nie chodzą do kościoła, no ale ochrzcić trzeba, bo kto to widzioł.
  • Odpowiedz
@MordechajGajusz:

PS. Nie musisz robić apostazji, by powiedzieć rodzinie, że ja zrobiłeś ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie wiem co sugerujesz, ale nie robiłem apostazji, bo;
1) jest to proces na warunkach kościoła a nie laickiego państwa
2) nie musiałem, bo zaraz po 18-stych urodzinach sam złożyłem wniosek w sekretariacie o wypisanie z religii, pomimo kłamliwych argumentów księdza, że wniosek ten musi zostać podpisany przez rodzica
  • Odpowiedz
@Davidozz 2) nie musiałem, bo zaraz po 18-stych urodzinach sam złożyłem wniosek w sekretariacie o wypisanie z religii, pomimo kłamliwych argumentów księdza, że wniosek ten musi zostać podpisany przez rodzica

No i jaki to ma związek z apostazja albo odmówieniem bycia chrzestnym?
  • Odpowiedz
@Davidozz No i gdzie tam masz informację o uczęszczaniu na lekcje religii?
Nie ma nic, oprócz życia zgodnie z wiarą - a to już interpretacja danej diecezji co najwyżej a nie ogólnoprzyjętych zasad KK.

No ale nie spodziewałem się wiele po kimś, kto zamiast powiedzenia NIE rodzinie wolałby przejść proces apostazji, żeby mieć wymówkę odmówienia bycia chrzestnym.

Właśnie tacy ludzie nimi zostają potem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz