Wpis z mikrobloga

Mirki, mam problem z #excel Otwieram plik wyexportowany z programu. W pliku jest tabela z komórkami i wierszami. Problem polega na tym, że po wyexportowaniu jedna kolumna ma wartości z kropką(.) i jak mam liczbę 16.05 lub 20.08 to Excel z automatu robi mi z tego datę. Zmiana formatu komórki nie pomaga bo robi z tego jakąś ogromną liczbę
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@M4rcin: otwierasz sobie ten plik eksporty np w notepad++ i tam masz opcję podmiany znaku
Swoją drogą to oznacza że dane w systemie źródłowym są niespójne jeśli znak dziesiętny jest raz . a raz ,
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@dolOfWK6KN
@etherard
@bizonsky
@severh myślałem że można wyłączyć auto poprawianie w Excelu. Jesli nie to muszę zgłosić poprawkę dla osoby która napisała ten program. Obsługuje go starsza osoba, która ma mieć już gotowiec z tabelami i wartościami. Otwiera go kilka razy dziennie to nie będzie za każdym razem bawić się w ręczna zmianę
  • Odpowiedz
@M4rcin:
Ziom, przez taką funkcjonalność Excela branża badań genetycznych musiała zmienić format oznaczania genów, bo mieli problem, żeby w Excelu analizować - a MS to nie wzruszyło i nie zmienili tego. XD
Podziwiam za optymizm w kwestii zgłaszania poprawki do MS. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz