Wpis z mikrobloga

Witam wszystkich mireczków, w poniedziałkowy poranek z pytaniami dotyczącymi pracy zdalenej w X miejscu europy. Ten cały DIGITAL NOMADING jest pięknie na obrazkach przedstawiany ale na profilach/poradnikach nigdy nie ma słowa o podatkach, co moim zdaniem jest kluczowe xD

Jak to jest z tymi podatkami pracując za granicą.

1. Z tego co słyszałem, to podatki płaci się tam, gdzie spędza się większą część danego roku podatkowego i ten okres się liczy od stycznia do grudnia danego roku czyli np mieszkam styczeń-lipiec (7 miesięcy) w polsce, a potem np sierpien-marzec (5 miesięcy + 3 miesiące z nowego roku) i potem 9 miesięcy w PL, to płace normalnie podatki w polsce, bo tam spędzam większość roku, tak?

2. Kolejne pytanie, czysto teoretycznie pracuje zdalnie, mam JDG tak jak jest teraz i np stwierdzam, że jade w styczniu na np. Malte/Majorke na 4-5 miesięcy ale w pewnym momencie stwierdzam, że chce zostać jeszcze tam te 3-4 miesiące i może wtedy wrócić do Polski, co wtedy?
Muszę przechodzić całą biurokracje tam i zakładać odpowednik (o ile istnieje) JDG w danym kraju (dla przykładu podałem Malte/Hiszpanie) i płacić w pełni podatki tam? Czy raczej dzięki ustaleniom między państwowym o niepłaceniu podwójnego podatku (nie wiem czy to tak działa w tym kontekście xD) dalej prowadzę JDG w Polsce i normalnie płace podatki w Polsce lub ewentualnie jakąś część podatku do US x kraju, w którym mieszkam?
Strzelam, że to niestety ten bardziej pesymistyczny scenariusz, czyli musiałbym stworzyć odpowiednik naszego JDG w danym kraju i działać tam, tak jak teraz działam w Polsce, no ale nie wiem sam do końca :(

Wiem, że to pytania do doracy podatkowego/prawnego ale może takowych mamy tu na wykopie i będzię ktoś w stanie udzielić chociaż cząstkowej informacji albo rzuci jakieś hasła, które można googlować i coś poszukać (chociaż nie znając się na prawie/podatkach to i tak sobie moge gdybać).

taguje #prawo #finanse #ksiegowosc #ekonomia #pieniadze - bo najwieksza szansa, że tu mamy jakiegoś eksperta
taguje #programista15k #pracait #programista25k #pracazdalna - bo kogoś z pewnością temat zainteresuje, a może już ktoś to przerabiał
  • 9
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@Gennwat: tak jak mówi @Tunczyk_w_puszce temat rezydencji jest dość skomplikowany i udowadnianie przed sądem gdzie jest twoja rezydencja itp to osobna kwestia. Jeżeli masz w pl rodzinę znajomych konta itp to rezydencje masz generalnie w Polsce. Ale podstawowe pytanie powinno tutaj brzmieć: po co tak kombinować? Przecież nikt nie wie i nie liczy ile jakiś tam programista z Polski dni przepracował w Berlinie a ile w Madrycie.
  • Odpowiedz
@Tasartico7: Właśnie też w poście się zapomniałem dopytać, czy w ogóle w X kraju europejskim jakkkolwiek ktoś by na to zwracał uwagę, czy jestem u nich 6 czy 8 czy 10 miesięcy? Z tyłu głowu właśnie miałem, że to pewnie nie tak proste do udowodnienia dla danego kraju, że przeniosłem do nich swoje centrum interesów życiowych i mam u nich płacić podatki. Czyli w praktyce to wygląda, że dopóki żyje "na
  • Odpowiedz
@Gennwat: W takim wypadku miałbym to w dupie. Przeciez jeśli wyjedziesz do jakiegoś kraju z Schengen, to oni nawet mogą nie mieć pojecia że tam jesteś i pracujesz. Gorzej jest w drugą stronę, gdybyś chciał płacić czeskie podatki i jednocześnie mieszkać w Polsce. Wtedy nasz US szybko by ci udowodnił że tak nie wolno ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Gennwat: tak. Chyba że wyjedziesz do jakiegoś kraju, poprosisz o pozwolenie na pobyt, kupisz dom etc. Albo wyjedziesz do Stanów gdzie zaznaczysz że wiza turystyczna a ktoś to jakoś zakwestionuje itp. Jeżeli jeździsz po prostu po Europie czy lecisz na kanary i jesteś "low profile" to nie słyszałem żeby ktokolwiek miał jakiekolwiek problemy. No chyba że nie wiem, nie jesteś programista a budowlańcem, i na budowie stracisz rękę za granicą, to
  • Odpowiedz
@Gennwat: jeśli w kraju X spędzisz ponad 180 dni w ciągu roku kalendarzowego to nabywasz tam rezydencję podatkową, czyli jak będziesz co 2-5 miesięcy zmieniał lokalizację to bez problemu nadal płacisz podatki w PL
  • Odpowiedz