Aktywne Wpisy
cezeter +271
Cześć Mireczki! 👋
Siedzę tu z Wami od 15 lat. Zamiast tylko scrollować, postanowiłem po godzinach stworzyć coś swojego.
Rok temu poszedłem na siłke pierwszy raz od 39 lat, wkręciłem się i zrzuciłem 19 kg #chwalesie
Wkurzało
Siedzę tu z Wami od 15 lat. Zamiast tylko scrollować, postanowiłem po godzinach stworzyć coś swojego.
Rok temu poszedłem na siłke pierwszy raz od 39 lat, wkręciłem się i zrzuciłem 19 kg #chwalesie
Wkurzało
źródło: Gemini_Generated_Image_7ejx487ejx487ejx
Pobierz
Gmeras +345
Dziś mija rok od kiedy różowa wyszła z domu i wiecej do niego nie wróciła. (╯︵╰,) #chcesiewyzalic
https://wykop.pl/wpis/80216775/mirki-i-mirabelki-bardzo-was-prosze-trzymajcie-kci
https://wykop.pl/wpis/80216775/mirki-i-mirabelki-bardzo-was-prosze-trzymajcie-kci

Jak to jest z tymi podatkami pracując za granicą.
1. Z tego co słyszałem, to podatki płaci się tam, gdzie spędza się większą część danego roku podatkowego i ten okres się liczy od stycznia do grudnia danego roku czyli np mieszkam styczeń-lipiec (7 miesięcy) w polsce, a potem np sierpien-marzec (5 miesięcy + 3 miesiące z nowego roku) i potem 9 miesięcy w PL, to płace normalnie podatki w polsce, bo tam spędzam większość roku, tak?
2. Kolejne pytanie, czysto teoretycznie pracuje zdalnie, mam JDG tak jak jest teraz i np stwierdzam, że jade w styczniu na np. Malte/Majorke na 4-5 miesięcy ale w pewnym momencie stwierdzam, że chce zostać jeszcze tam te 3-4 miesiące i może wtedy wrócić do Polski, co wtedy?
Muszę przechodzić całą biurokracje tam i zakładać odpowednik (o ile istnieje) JDG w danym kraju (dla przykładu podałem Malte/Hiszpanie) i płacić w pełni podatki tam? Czy raczej dzięki ustaleniom między państwowym o niepłaceniu podwójnego podatku (nie wiem czy to tak działa w tym kontekście xD) dalej prowadzę JDG w Polsce i normalnie płace podatki w Polsce lub ewentualnie jakąś część podatku do US x kraju, w którym mieszkam?
Strzelam, że to niestety ten bardziej pesymistyczny scenariusz, czyli musiałbym stworzyć odpowiednik naszego JDG w danym kraju i działać tam, tak jak teraz działam w Polsce, no ale nie wiem sam do końca :(
Wiem, że to pytania do doracy podatkowego/prawnego ale może takowych mamy tu na wykopie i będzię ktoś w stanie udzielić chociaż cząstkowej informacji albo rzuci jakieś hasła, które można googlować i coś poszukać (chociaż nie znając się na prawie/podatkach to i tak sobie moge gdybać).
taguje #prawo #finanse #ksiegowosc #ekonomia #pieniadze - bo najwieksza szansa, że tu mamy jakiegoś eksperta
taguje #programista15k #pracait #programista25k #pracazdalna - bo kogoś z pewnością temat zainteresuje, a może już ktoś to przerabiał
Nikt nie ogarnia takich rzeczy