Wpis z mikrobloga

@wykopek_z_przymusu: Nie trzeba wygrzewać. Trzeba wysuszyć i poczekać z 2-3 miesiące i wtedy można zjeść. Ale ja nie wiem już jak jeśc bo mam mętlik. Jeden gada że ambrozja najlepsza, inny że z sokiem z cytryny. A ja nawet nie wiem czy mielić przed wrzuceniem do tego soku z cytryny czy kawałek dać ułamany xd
  • Odpowiedz
@KoninaBeZiomeczka: to nie jakaś zaawansowana alchemia, żeby takie detale miały znaczenie. Witamina C jest o tyle dobrym pomysłem, że jej kwas skutecznie zabije smak purchawy. Ale może to być cokolwiek: wytrawne wino, sok pomarańczowy, byle nic gazowanego. Zalewasz, odstawiasz na jakąś godzinkę-dwie, wypijasz. A jak chcesz być bardzo skrupulatna, to możesz i zjeśc namoczone grzyby. Ot, filozofia.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@KoninaBeZiomeczka: Ja zaczynam niedługo, bo zebrałem trochę.
Cały myk by nie przegrzać, ale zamiana kwasu na muscymol zajmuje jakieś trzy godzinki w temperaturze 80/90 stopni w kwasowym środowisku. Może być nawet cydr, chociaż ja wcisnę soku z cytryny i zawieszę nad gotującą się wodą.
  • Odpowiedz