@Lonesome_road: mam radę dla tych którzy nie mogą spłacać zobowiązania, sprzedać i żyć jak przed zakupem. Dziękuję za uwagę. W polsce nie ma obowiązku posiadania kredytu hipotecznego.
@Lonesome_road: Kredyciarz w 2021 - Hehehe, deweloper właśnie wprowadził nowy etap do sprzedaży 20% drożej niż kupiłem, pociąg odjechał frajerzy Kredyciarz w 2022 - Chlip chlip, nie stać mnie na raty mimo dwóch etatów, nikt się nie zastanawia, skąd mamy wziąć na to pieniądze (No przecież nie ze sprzedaży mieszkania i zrealizowania swoich wirtualnych zysków, którymi się chwalili w 2021 ( ͡°͜ʖ͡°) )
@Lonesome_road: żeby nie było, że pochwalam branie pod korek i brak zrozumienia zasad działania kredytu itd, ale za tą sytuacja ze stałym oprocentowaniem gdzie bank stwierdzał, że nie ma zdolności, ale na zmienne było wszystko ok to powinny banki beknąć. Jestem też ciekaw kiedy banki zaczną weryfikować zdolności kredytowe obecnych kredytobiorców i jak wygląda analiza ryzyka niewypłacalności większej ilości klientów.
Myślę, że rok temu z hakiem kredytobiorcy nie mieliby problemu z przejściem na stały %, a to wtedy był właśnie najlepszy moment. Inflacja już była powyżej celu, za chwilę zaczynał się cykl podwyżek, KNF w mediach trąbił o temacie. Cytując innego znanego polityka: Trzeba się ubezpieczać, a ta prawda jest ciągle mało powszechna._
@Lonesome_road: żeby nie było, że pochwalam branie pod korek i brak zrozumienia zasad działania kredytu itd, ale za tą sytuacja ze stałym oprocentowaniem gdzie bank stwierdzał, że nie ma zdolności, ale na zmienne było wszystko ok to powinny banki beknąć. Jestem też ciekaw kiedy banki zaczną weryfikować zdolności kredytowe obecnych kredytobiorców i jak wygląda analiza ryzyka niewypłacalności większej ilości klientów.
@van_der_bike: Nie było ich stać na stałą bo stała była
to jak to jest, kredyt sam sie nie spłaca i na inflacji zarabiaja i lepiej miec kredyt niz nie miec? kurde, czy Polacy dostaja wlasnie lekcje ekonomii? xD
@Lonesome_road: Nie generalizując nie mieli. Cześć faktycznie kalkulowała co jest tańsze nie myśląc w dłuższej perspektywie, ale dużo osób nie miało wg banków zdolności liczonej dla stałego oprocentowania
@van_der_bike: Czekaj, chcesz powiedzieć że ludzie brali kredyty na całe życie nie majac zdolności na stałych stopach, które z marża wynosioły 3,5-4% przy wkładzie 10%? Tacy ludzie nie powinni dostać rat na telewizor.
Dramat kredytobiorców. "Mamy płacić i koniec. Nikt się nie zastanawia, skąd mamy na to brać pieniądze."
No niestety, jak się zaciąga kredyty, no to się je spłaca.
https://m.facebook.com/groups/527001009058457/
Kredyciarz w 2021 - Hehehe, deweloper właśnie wprowadził nowy etap do sprzedaży 20% drożej niż kupiłem, pociąg odjechał frajerzy
Kredyciarz w 2022 - Chlip chlip, nie stać mnie na raty mimo dwóch etatów, nikt się nie zastanawia, skąd mamy wziąć na to pieniądze (No przecież nie ze sprzedaży mieszkania i zrealizowania swoich wirtualnych zysków, którymi się chwalili w 2021 ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
Myślę, że rok temu z hakiem kredytobiorcy nie mieliby problemu z przejściem na stały %, a to wtedy był właśnie najlepszy moment. Inflacja już była powyżej celu, za chwilę zaczynał się cykl podwyżek, KNF w mediach trąbił o temacie. Cytując innego znanego polityka:
Trzeba się ubezpieczać, a ta prawda jest ciągle mało powszechna._
@Lonesome_road:
@van_der_bike: Nie było ich stać na stałą bo stała była
@JC97: możesz mi powiedzieć co to jest WIBOR?
skoro to takie jasne
(nie popieram marud które podpisał, nie czytały a teraz muszą spłacać - ale nazywanie tego jasnym to dowcip)