Wpis z mikrobloga

Hej, chciałbym się nauczyć robienia animacji, ale wcześniej kompletnie nie miałem z tym styczności. Czy ma ktoś porady, albo linki do rzetelnych kanałów, które sugerują w jaki sposób zacząć, by się nie zrazić, a zarazem móc potem wykorzystywać wiedzę w profesjonalnych projektach? Oczywiście na YT jest masa tego, ale wiadomo, że nie wszystkie są przydatne, a mi trudno ocenić bez wiedzy. Mam doświadczenie w pracy z grafiką statyczną 2D, dysponuję też pakietem Adobe, a teraz szukam czegoś nowego. Zakładam, że After Effects i Animate mogą być przydatne - je też mam w planie, choć nigdy nie odpalałem. Czy może czegoś innego poszukać? Generalnie chciałbym w najbliższych miesiącach się nauczyć posługiwać nimi na sensownym poziomie, ale liczę też, że od razu na głęboką wodę nie zostanę rzucony :D

#animacja #filmanimowany #kreskowki #film #pytaniedoeksperta #adobe #aftereffects #animate
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@GoddamnElectric:

Nie jestem profesjonalistą, ale miałem za nastolatka sporą zajawkę. Ściągnąłem z torrentów ToonBooma i po prostu się poklatkowo bawiłem. Potem kupiłem tablet i nawet robiłem swoją kreskówkę, której niestety nie skończyłem bo wywalił się dysk w laptopie.
  • Odpowiedz
@Wujo_Stachu: Dzięki za dużą ilość materiałów, jest to wiedza bardzo pomocna! 12 zasad z pierwszego linku już znam i próbuję to ogarnąć umysłem. Jeśli nie Adobe, to jakie oprogramowanie polecasz? Nie musi być darmowe, bo ja słomianego zapału nie mam, ale też żeby nie było bardzo drogie. I żeby miało jakieś wsparcie/community, by móc szukać wskazówek i mieć z czego uczyć.

Mam też pytanie trochę ignoranta, ale po prostu nie
  • Odpowiedz
@GoddamnElectric: tylko miej rigcz i nie zabieraj się za wektorową animację, jak co niektórzy chałturnicy z głównej na polskim YT. Nawet jeśli słabo rysujesz, w poklatkowej przynajmniej wypadniesz autentyczniej.
  • Odpowiedz
@GoddamnElectric: Pytanie w czym będziesz robił

Photoshop ma ten problem że trzeba do niego doinstalować pare dodatków. Minimum na vanilli nie ma ustawiania skórek cebuli więc nie wiesz w jakiej co jest kolejności. Do tego kiedyś trzea było recznie tworzyć warstwy i ustawiać jest na osi czasu, nwm jak teraz.

Flash do vectoru jest całkiem niezłym programem ale niestety dosyć prymitywnym i coraz mniej używanym, jak masz cc wykupione to całkiem spoko
  • Odpowiedz
korzystam z narzędzi cyfrowym, to stworzenie 10 sekundowej animacji oznacza zaprojektowanie około 240 klatek w najbardziej optymalnym wariancie

@GoddamnElectric: standardem jest robienie na dwójkach czyli 12 klatek na sekunde. W bardziej dynamicznych scenach optymalne bedą jedynki, w mniej 3'ki lub nawet 4'ki. Nie jest to film na taśmie więc klatkarz możesz zmieniać dowoli

Wiadomo, bardzo dużo rzeczy można skopiować z poprzednich klatek, ale czy np. animacja ruszania ręką powoduje, że
  • Odpowiedz