Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Mirki jak się wykręcić z bycia ojcem chrzestnym? Tylko poważne rady. Niestety zostałem zaskoczony propozycja i w pierwszym odruchy powiedziałem TAK ale im dłużej o tym myśle to jestem przekonany że nie chce. Pozatym nie jestem rodziną tylko znajomym a ojciec dziecka ma sporą rodzinę. Mój plan jest taki że ksiądz mi nie da zaświadczenia bo nie chodzę do kościoła ale może inne rady? #kosciol #wiara #prawo

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6342c61b8f8af3322216cf61
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Wesprzyj projekt
  • 25
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania
Prosto z mostu odmów i nie baw się w jakieś konwenanse. Skoro nie chodzisz do kościoła, zakładam, że nie wierzysz, to z automatu nie możesz być chrzestnym, jeżeli rodzina chcę być fair wobec swojej wiary. Tylko wiem jak to jest...

Ja zostałem, bo nie było komu z rodziny. Podobnie żona chrzestna. Tylko, że mieliśmy być tak o, żeby było, mówiła kuzynka, żadnych prezentów, nic nie wymaga, a teraz, ma pretensje do
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@AnonimoweMirkoWyznania: Tak ciężko powiedzieć wprost, że nie wierzysz w sekciarskie bajeczki i gówno cię obchodzi czyjakowiek wiara?

Jak tamci są prawdziwymi katolikami to na pewno by chcieli kogoś kto poważnie traktuje ich gusła i magiczne rytuały, więc z automatu odpadasz z listy kandydatów.

No chyba, że jesteś nieco bogatszy niż reszta ich znajomych to wtedy wiadomo o co chodzi ( ͡€ ͜ʖ ͡€)
  • Odpowiedz
  • 3
@AnonimoweMirkoWyznania kanon 872-874 kodeksu prawa kanonicznego.
Jak nie jesteś w stanie "pomagać, żeby ochrzczony prowadził życie chrześcijańskie odpowiadające przyjętemu sakramentowi i wypełniał wiernie złączone z nim obowiązki" i nie "prowadzisz życia zgodnego z wiarą i odpowiadającego funkcji, jaką masz pełnić" to takie wyjaśnienie rodzicom z rigczem powinno wystarczyć.
A jeśli zaczynacie mówić o wyłudzonych zaświadczeniach od proboszcza i innych oszustwach w celu uczestnictwa w obrzędach religii której uważacie się za członków to
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: w Polsce bycie chrzestnym w większości wypadków sprowadza się do kupowania drogich prezentów... niestety. Chyba sobie to uświadomiłeś, ja bym po prostu wyłożył kawę na ławę, że w pierwszym momencie pod wpływem emocji powiedziałeś "tak" ( ͡° ͜ʖ ͡°) a potem sobie uświadomiłeś, że nie jesteś gorliwym przedstawicielem kk a przecież chodzi o to by wychować dziecko w wierze prawda? ;)
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: ojciec chrzestny to nie świadek chrztu - to osoba, która zobowiązuje się pomagać rodzicom w wychowywaniu dziecka w wierze katolickiej. Dlatego pomysł z tym, że ksiądz Ci tego nie „poświadczy”, bo nie chodzisz do kościoła, bo żyjesz w związku niesakramentalnym, bo nie otrzymałeś rozgrzeszenia itp. to najlepsza ściema. W odróżnieniu od bycia ŚWIADKIEM na ślubie, musisz być wierzący i praktykujący.
  • Odpowiedz