Wpis z mikrobloga

@dr_Acula "Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić, włożyć kawałki koziej brody, oprószyć solą i pieprzem i smażyć razem 10-15 minut, aż woda odparuje, a grzyb zmięknie, wtedy też wlać śmietankę i gotować na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje, na samym końcu dodać natkę pietruszki."
Z filetem z kurczaka czy zieniakami a nawet samo jest przepysznym jedzeniem.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@dr_Acula: ja lubię go przed przesmażeniem przegotować - dosłownie przez kilka min od zagotowania. Dlatego, że ma w sobie dużo ziemi i innych żyjątek - ciężko się go czyści. Raz próbowałam bez sparzenia i znalazłam ślimaka xD ble.
  • 0
@dr_Acula: ma bardzo orzechowy smak i jest chrupki. Zupełnie nie do porównania z jakimkolwiek innym grzybem. Dobry też ponoć z jajecznicą, ale ja klasycznie ze śmietanką ;)
@dr_Acula. Można marynować, suszyć i wiele innych metod przechowywania stosować.
Kiedyś od starszego pana, który zapewnie już nie chodzi po lasach słyszałem, że jego dziadkowie zawsze na zimę kisili w beczkach te siedzunie. Nie znalazłem jednak o tym szerszych informacji. Pewnie wiele ciekawych wiadomości a temat wykorzystania grzybów zaginęło w czasie.
  • 0
@J0seArcadioMorales: rok temu było więcej bo w okolicy było więcej ścinek drzew na wiosnę. A on lubi przy pniach sobie rosnąć. W tym roku jak są ścinki to tylko pod samowyrób więc ciężko coś znaleźć :/