Wpis z mikrobloga

Kiedy medytujemy, doświadczamy ciszy i uspokojenia, w którym umysł zwalnia.

*Gdy patrzymy na kwiat, ze spokojnym umysłem, to patrzymy na niego takiego, jaki jest.*

*Kiedy nie ma zachłanności, niczego do zdobycia lub pozbycia się, wtedy to, co widzimy, słyszymy lub doświadczamy zmysłami jest prawdziwie piękne.* Nie krytykujemy, nie porównujemy, nie staramy się posiąść i mieć na własność; wtedy *pojawia się radość i zachwyt nad pięknem dokoła nas i nie mamy już potrzeby, aby cokolwiek z tym robić.*
Jest to dokładnie takie, jakie jest.

Ajahn Sumedho

http://sasana.wdfiles.com/local--files/o-nas/Ajahn%20Sumedho%20-%20Cztery%20Szlachetne%20Prawdy-180127.pdf

#medytacja #buddyzm #psychologia #buddyzmnadzis
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KrolWlosowzNosa meh. Może ktoś mi tu podpowie. Jak nauczyć się medytować? Jak skupić swoje myśli tylko na oddechu? Natłok myśli nie pozwala mi się skupic tylko na jednej czynności przez co się poddaje i nie potrafię wytrwać w swoim postanowieniu dłużej niż dwa dni...
  • Odpowiedz
@Creepsinho Moment za momentem, to jest klucz.
Jak 1000x odpłyniesz w myśli, to 1001 raz wróc do oddechu. Znajdź punkt gdzie będziesz go obserwowal, np płatki nozdrzy, zauważ jak powietrze wpływa i wypływa, skup się w danej chwili na przerwie między wdechem i wydechem, a potem na przerwie między wydechem i wdechem.
Moment za momentem.
Moment za momentem.
A potem przenieś tą naukę na każdą sferę swojej aktywności.
Świadomość chwili za chwilą( ͡°
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Creepsinho: Tak bez owijania w bawełnę kluczem w tej praktyce to ilość czasu poświęconego na praktykę. To tak jak na siłowni -- potrzeba wiele powtórzeń aby mięśnie stały się silne albo potrzeba wiele godzin aby nauczyć się gry na instrumencie.
Moim skromnym zdaniem nie znasz też realiów praktyki medytacji jak rezygnujesz już po dwóch dniach. Potrzeba około 8 tygodni po 20-30 min. aby wejść na pewien zauważalny poziom wyciszenia i
  • Odpowiedz